IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историята на една 104-годишна мултимилионерка

Ексцентричната дама живее в пълна изолация и се вижда само с хората, които управляват имуществото й – това поражда съмненията дали не е станала жертва на попечителите си

12:29 | 31.08.10 г. 1
Историята на една 104-годишна мултимилионерка

Тя е на 104 години и е много богата. Името й е Хюгет Кларк – дъщеря на легендарния американски индустриалец и политик (сенатор от Монтана) Уилям Кларк, собственик на мини, банки и железници.

Днес името й се свързва със съдебно дело, по което обвиняеми са адвокатът и счетоводителят й заради некоректно управление на активите, оставени в наследство. Към историята, пълна със съмнения и обвинения, се добавят и ексцентричността на старата дама, както и изолираният й начин на живот, който държи личността й в тайна далеч от погледите на хората, съобщава Financial Times Deutschland.

Хюгет Кларк никога не е обичала да е сред много хора. Почти целия си живот тя прекарва у дома, затворена и изолирана от заобикалящия я свят, като една изискана дама, която принадлежи на елитарния свят, разграничава се от масите и внимателно подбира хората, с които общува.

Такава самота е присъща на жената и сега. За последно Хюгет Кларк вижда персонала в дома си преди 20 години. Тогава я качват на носилка и я отвеждат в болница, от която така и не излиза повече. Междувременно Кларк е на 104 години, а достъп да я посещават имат само онези, които управляват 500-те й милиона долара наследство. И именно от тук започват съмненията.

В историята на богатата наследница има много въпросителни, породени от факта, че така и не е намерен писмен документ, изразяващ волята й, а и никой не я е чувал да обяснява изискванията си за управление на наследството й, припомня АР. Всичко това, както и задълженията, натрупани през последните години, пораждат съмнението, че старата жена е станала жертва на собствените си попечители.

Когато идва на бял свят в Париж през 1906г., Хюгет Кларк се ражда невероятно богата. Тя има късмета да е дъщеря на Уилям Кларк, един от тримата „Крале на медта“, които през 80-те години на 19-ти век разделят производството на метала в САЩ по между си. Съдбата на магната може да съперничи само на тази на Рокфелер.

Когато Хюгет Кларк е на 19 години баща й умира и скоро след това тя се омъжва за банков служител, чиято седмична надница е едва 30 долара. Две години по-късно те се развеждат и дъщерята на Кларк започва да занемарява социалните си контакти, докато постепенно съвсем престава да излиза извън дома си.

Дъщерята на домакина в къщата й на Пето авеню в Ню Йорк я описва като „топла“ и „много щедра“, но заради изолацията милионерката започва да придобива все по-ексцентрични черти. Тя отказва да се среща с роднините си и прекарва часове, наблюдавайки улицата пред дома си през един от прозорците в къщата, в която има 42 стаи.

Дори хората, които се грижат и поддържат собствеността й, не я виждат често. Така преди близо 20 години, след пълна изолация, тя решава да вземе колекцията си от френски кукли и да постъпи в Докторската болница в Източен Ню Йорк – от съображения за удобство, не защото е болна. През 2004г. обаче сградата е разрушена и тя се премества в болница в Манхатън.

От тогава Хюгет Кларк става много тиха, среща се само с адвоката си Уолъс Бок и счетоводителя Ървинг Камслър, които управляват активите й.

Сега адвокатът й е обвинен в некоректно управление на имуществото й. Съдът в Манхатън се е заел да проучи как са били управлявани активите на 104-годишната милионерка, която живее в стая в болница в Манхатън, и дали не е станала обект на кражба от страна на Бок и Камслър.

Обект на разследване са къщата за кукли на стойност 10 хил. долара, която се твърди, че Кларк е подарила на внучката на Бок, както и подаръкът от 1,5 млн. долара, които дамата дала в брой на Бок по думите му.

През последните години жената е натрупала и задължения за такси и данъци – за 2006 и 2007 те възлизат на 2,1 млн. долара, а наскоро двамата й попечители продали нейна цигулка Страдивариус за 6 млн. долара на аукцион, както и платно на Реноар за 23,5 млн. долара. Тъй като обаче няма писмено доказателство за волята й, нито някой е чувал или виждал Хюгет Кларк през последните години от живота й, остава под въпрос дали адвокатът и счетоводителят не са се възползвали от финасовото състояние на старата дама и не са решили да се разпореждат с имуществото й по свое усмотрение.

Освен къщата си на Пето авеню в Ню Йорк и половин милион долара, Хюгет Кларк притежава и имение в Санта Барбара на стойност 100 млн. долара, както и шато в щата Кънектикът за 24 млн. долара, припомня New York Daily Mail.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Тъпо. Икономическата власт не бива да се предава по наследство, както е с политическата и духовната. С какво тази бабичка е заслужила милионите и защо тя да се разпорежда с тях. С какво е по полезна от един представител на работещата средна класа , който ще си скъса *** от бачкане и пак няма да зароботи толкова пари.Според мен трябва да има таван и той да не е много по-висок от това което висококвалифициран учен може да заработи през целият си живот. Иначе нямям нищо против който си е напровил сам парите да прави каквото ще и да ги подарява или завещава на когото поиска, но никой не бива да има правото дъ получава незаслужено прекалено много и да се превръща в рентиер, в ***.Колко ли млади таланти не са имали достъп до капитал за да си реализират идеите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още