IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вероятни сценарии за интернет бъдещето

Независимо дали ще се превърне в опасно място или в още по-масов източник на информация и услуги, интернет мрежата ще продължи да играе голяма роля в живота на хората

10:57 | 27.08.10 г.
Вероятни сценарии за интернет бъдещето

Как ще изглежда интернет след 15 години? С колко ще се е разраснал пазарът, който днес се оценява на три трилиона долара и има над 2 милиарда потребители? Достигнат ли е пълният капацитет на мрежата и възможно ли е свързване на цялото население на Земята към информационния източник?

Специалисти представиха няколко възможни сценария за развитието на интернет през следващите 15 години. Докладът бил подготвен след съвместна работа между компаниите Cisco и Monitor Group в рамките на една година, се съобщава в официално изявление на компаниите.

Анализаторите очакват, че в бъдеще броят на интернет потребителите ще расте основно в развиващите се страни. „Следващите 2 до 3 милиарда интернет потребители ще идват предимно от развиващите се страни и ще бъдат много по-различни от първите 2 милиарда, които вече се появиха. Световният бизнес модел и националните политики на държавите ще се провалят, ако не се възползват от възможностите, които интернет дава“, казва Енрике Руеда Сабатер, директор стратегии и икономика на развиващите се пазари в Cisco, а също и съавтор на изследването.

Според учените сред техническите промени ще бъде и тази, че QWERTY-клавиатурата (която се използва най-масово в момента) няма да бъде основното средство за достъп до мрежата. Според анализаторите системата за управление на интернет в бъдеще няма да претърпи промяна, но ще се появят много нови начини, които ще позволяват на потребителите да заплащат за достъпа си до различни видове услуги.

При предначертаването на четирите сценария, предложени от специалистите на двете компании, са взети под внимание движещите сили и все още неуредените параметри, които ще оформят в бъдеще пътя на развитие на интернет през следващите 15 години.

Първият предполага, че границите на уеб пространството ще бъдат размити. Така след 15 години потребители от цял свят ще могат да сърфират в мрежата с помощта на голям брой от наличните устройства, а интернет ще се превърне в център за предоставяне на услуги.

При втория сценарии интернет ще се превърне в опасно място, подложено на множество атаки на кибер престъпници. Учените предполагат също, че е вероятно да се появи еквивалент на уеб пространството, който да представлява безопасен аналог, достъпът до който обаче няма да е никак евтин.

Третата алтернатива предвижда ограничаване скоростта на разпространение на интернет заради нестабилната икономическа ситуация в няколко страни. Последният сценарий показва, че популярността на интернет ще стане толкова голяма, че мрежата няма да може да се справи с потока от информация заради съществуващите технически ограничения.

Изготвянето на доклада е отнело около една година. В процеса на работата си анализаторите са взели предвид влиянието на много фактори за развитието на мрежата, включително и законодателни инициативи за регулиране на интернет, инвестиции в инфраструктурата и степента на приемане на съвременни технологии от потребителите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още