IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е продължителността на живота на един нетбук?

Според HP отговорът е „между 15 и 24 месеца“. Нормално е машината да се развали по-бързо от традиционния преносим компютър, смятат от компанията

17:48 | 17.08.10 г. 1
Каква е продължителността на живота на един нетбук?

Нетбуците са по-евтини от традиционните преносими компютри, по-леки са, по-малки и съответно нетолкова бързи. „Но трябва ли това да означава, че и животът им е по-кратък?“, пита френското издание на PCWorld.

Ричард Финли управлява проекти в Public Service Association, търговска организация, обединяваща голям брой компании с дейност в публичния сектор на Нова Зеландия. Името му вероятно не би добило популярност, ако не беше скорошен случай с нетбуци, който повдигна редица въпроси сред хай-тек маниаците.

Преди около 15 месеца Финли купува шест нетбука, като три от тях вече имат някаква повреда. Той се обръща към производителя – HP – и дистрибутора The Laptop Company – и подава оплакване. Информират го, че моделите, които е закупил, HP 2140 и HP 2133, са с предвиден живот до две години.

„Закупените модели са предимно модели от ниския ценови сегмент и като такива продължителността на техния живот е оценена само на 15 до 24 месеца“, се казва в писмо до Финли от Джил Браун, мениджър Бизнес развитие в HP.

Неудовлетворен от получения отговор, Ричард Финли отново пише до компанията и обяснява, че в информационния парк, който той управлява, има 80 преносими компютъра HP и за 18 месеца само един се е повредил.

Друг представител на производителя допълва подадената по-рано информация с оценката на HP, че животът на традиционните преносими компютри, както и на настолните машини е между 3 и 5 години.

Според компанията преносимите компютри като цяло има по-кратък живот, защото заради това, че могат да бъдат носени навсякъде, се увеличава рискът от изпускане и от други инциденти. Нетбуците пък по принцип се продават с една година гаранция, но има предвидена възможност за удължаване на гаранцията. В този случай обаче цените съвсем не са от най-ниските.

От The Laptop Company пък казват, че продажбите на нетбуци не са от съществена важност. Потребителите си били дали сметка за ограниченията на този тип устройства.

На въпрос дали е препоръчително за компаниите да купуват нетбуци отговорът на Toshiba е отрицателен. При нагласи за използване на нетбук за професионални цели получаваният резултат често е отрицателен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Ако тези устройства са нарочно проектирани и произведени да издържат 15 - 24 месеца, то е редно при продажбата им това да се обявява. Еееххх... :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още