IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето вече не изглежда толкова примамливо

Особено имайки предвид, че голяма част от жителите на страната на неограничените възможности гледат с носталгия към миналото и не са обнадеждени за нещата, които им предстоят

15:55 | 03.08.10 г. 1
Бъдещето вече не изглежда толкова примамливо

Напливът към адронния колайдер в Швейцария, на който освен като на средство за симулиране на Големия взрив, предшествал създаването на Вселената, се гледа и като на бъдеща машина на времето, може да се окаже особено голям, в случай че надеждите за тази му функция се оправдаят. Още повече ако се потвърдят възможностите му да връща хората в миналото. А такива желаещи съвсем няма да липсват.

Това показва проучване, според което повечето американци смятат, че качеството на живот на хората под 30-годишна възраст няма да бъде така добро, както това на техните родители, които принадлежат на периода на „бейби-бума“ в САЩ.

Повече от 60% от запитаните са песимистично настроени относно бъдещето, а 71% от хилядите американци под 30-годишна възраст биха предпочели да живеят в миналото, вместо да мечтаят за бъдещето.

„Интересно е колко силно хората усещат, че нещата стават все по-лоши и колко силно хората са започнали да гледат назад“, казва Майкъл Хоугън, 35-годишен онлайн редактор на списанието Vanity Fair, което е провело изследването съвместно със CBS News.

„Това е време на висока безработица, хората излизат от училище с много малко възможности за работа. Миналото вероятно изглежда по-удобно“, допълва Хоутън, цитиран от Ройтерс.

Независимо че миналото може да изглежда примамливо за американците, „едва“ 50% от възрастните хора над 65-годишна възраст казват, че искат да се върнат обратно във времето.

Проучването е направено сред 1 167 пълнолетни, които освен на въпроси за култура, начин на живот и политика, са отговаряли и на въпроса какво биха взели със себе си в отвъдния живот, ако има такъв. За 25% най-важният спътник би бил домашният им любимец, 47% биха взели фотоалбум, а само 9% не биха се лишили от своя iPhone или BlackBerry.

„Идеята е да се задават въпроси, които да изискват от респондента да се замисли, по-провокативни, но да се използват научните методи за проучване“, обяснява Хоугън. „Така се опитваме да установим и формираме настроението на нацията ни“.

Въпреки че изпитват носталгия към миналото, американците явно вярват, че находчивите хора, които имат поглед в бъдещето, ще бъдат възнаградени за усилията си. 33% от респондентите смятат, че интернет предприемачите заслужават в най-голяма степен високите си заплати. Според 15% от хората спортистите съвсем оправдано печелят парите си, а за 12% банкерите най-добре оправдават доходите си. Едва 8% смятат, че филмовите звезди съвсем оправдано заслужават всеки долар, който пъхат в джоба си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
computrbg
преди 13 години
Всички се оплакват, че бъдещето не е толкова розово. Защо от всякъде се опитват да се нагнетява атмосфера на "стагнация". Всичко зависи от нас, от това до каква степен, имам желание да успеем, да се радваме на живота да го живеем на пълни обороти да мечтаем и да сбъдваме мечтите. Потърсете в Google за e "Ефективомер " и хванете живота си в свой ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още