IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата в САЩ – прекрасен момент да бъдеш богаташ

Представянето на компаниите за луксозни стоки става все по-добро, а богатите американци стават все по-богати

13:41 | 20.07.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Кризата в САЩ – прекрасен момент да бъдеш богаташ

Напоследък може би сте чули доста лоши и разочароващи новини за американската икономика. Да, новините за пазара на труда, недвижимите имоти и продажбите на дребно са негативни. Да, може би е вярно, че средната класа е разорена, задлъжняла, безработна и отчаяна. Погледнете обаче от светлата страна – една група от хора се справя доста добре – богатите.

За богатите рецесията дори вероятно е свършила, пише за MarketWatch финансовият анализатор Брет Аръндс. Независимо от това, че може би някой богаташ е оставил ферарито си в гаража заради гръцката криза.

Така например компанията Tiffany&Co обяви, че основният й магазин в Ню Йорк е постигнал 26% ръст на продажбите за първото тримесечие. Гиганти в сектора на луксозните стоки като Louis Vuitton Moet Hennessy, сред чиито марки са продукти като Fendi, Givenchi, Moet&Candon и разбира се – чантите Vuitton, отчитат ръст на продажбите си с 20 на сто в САЩ. При бижутата и скъпи часовници пък продажбите са скочили с 58%.

По информация на федерацията на производителите на часовници в Швейцария износът на скъпи часовници

Износът на скъпи часовници за САЩ е скочил с 12%
(такива с цена над 2 хил. долара) за САЩ е скочил с 12% през май и вероятно ще отчетат ръст от 9% за цялата година. Nordstrom обяви ръст на продажбите от 14 на сто през юни, а от началото на годината увеличението е 11 на сто.

Луксозните стоки на Richemont, които включват марки като Cartier, Dunhill и Van Cleef&Arpels, отчитат ръст на американския пазар. За ръст говорят и в Sunseeker Club в Ню Йорк – най-големият дилър на британски луксозни яхти.

Във времена като сегашните, кешът отново е цар
Всичко това показва, че хората с пари за харчене просто харчат. Във времена като сегашните, кешът отново е цар.

Това не са изолирани сигнали. Според консултантите от Cap Gemini, състоянието на богаташите е нараснало силно през миналата година. И докато хората, притежаващи 1 млн. долара или повече, се справят доста добре, то наистина впечатляващо се развиват ултрабогатите – тези, които разполагат с поне 30 млн. долара.

Те са успели да увеличат богатството си с 21,5 на сто през 2009 година, което е доста повече от средното за всички милионери. Това е довело до извод, че в ръцете на най-богатите се съсредоточава несъразмерно голямо богатство.

В тази група от хора попадат по-малко от 100 хил. души от целия свят. Около една трета от тях живеят в САЩ.

Ако говорите с който и да е богаташ, той едва ли ще ви каже, че се справя добре. По-вероятно е да се оплаче и да каже, че данъците растат, а онази „комунистическа черна пантера“ в Белия дом иска да ги накара да платят сметката за социалистическите му програми.

Прави ли са? Богатите винаги се оплакват. Поглед в историята го доказва – те винаги са се оплаквали от данъците си.

Сигурно е, че данъците в САЩ ще се повишат в края на тази година, тъй като изтича срокът на някои данъчни отстъпки, въведени от администрацията на Буш. Те обаче ще се вдигнат съвсем малко – до нивата от края на 90-те години. Интересно е да се види дали богатите имат право да вдигат толкова много шум.

Богатите винаги се оплакват

Изследване на бюджетната комисия към Конгреса на САЩ показва, че най-богатата част от американското население – сегмент от 1%, е платил данък върху доходите от едва 19% през 2007 година – последната, за която има данни. Най-богатите 5% от населението пък са платили по средно под 18%.

Причината за това е, че има доста начини за намаляване на данъчната тежест – например с обявяването на приходи като „капиталова печалба“. Това се прави от всички, които инвестират на финансовите пазари, и при всички случаи, когато е възможно. Така се случва често хора с милиони долари доход да плащат по-ниски данъци (като процент от дохода) от шофьори и рецепционисти.

Истината е, че моментът е изключително подходящ да бъдеш богаташ в САЩ. Шефовете на компаниите във Fortune 500 са спечелили средно 10,5 млн. долара през 2008 година (последната година с актуални данни). Това е повече от 300 пъти повече от възнаграждението на средния работник в страната.

Данни от „тъмните години“ - между 40-те и 80-те години на миналия век, показват, че това съотношение е било около 40. За този период според конгресната комисия изчислява, че в сегмента на най-богатите 1% от американци средният доход се е увеличил от 346 хил. долара на 1,3 млн. долара за периода 1979 – 2007 година. Изчислението е след данъци, на коригирана с инфлацията база.

В същото време доходът на средната класа се е увеличил от 44 хил. на 55 хил. долара.

Според анализ на ЦРУ Америка притежава една от най-непропорционалните системи за разпределение на богатството в света. В тази сфера страни като Япония, Италия, Канада, Австралия, Норвегия и Великобритания стоят доста по-добре – богатите, разбира се, печелят доста повече от средната класа, но в общи линии има съпоставимост в измененията.

Разпределението на богатството в САЩ прилича на това в Зимбабве и Аржентина
Що се отнася до САЩ, разпределението на дохода прилича повече на това в Зимбабве, Аржентина и Ел Салвадор. Често в САЩ се говори, че Русия е страна на олигарси, но разпределението на доходите в Америка всъщност е малко по-неравномерно от това на Русия.

Изводът е, че може би всички ние трябва да инвестираме в компании за луксозни стоки и да създаваме надценени „дизайнерски“ марки, насочени към олигарси с повече пари, отколкото разсъдък. И един съвет към всички, които са безработни: Може би може да си намерите работа като домашни прислужници, коментира анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Pivoley
преди 14 години
Богатите да не врякат чак толкова срещу данъците, щото ако бедните изпукат от глад или в най-добрият случай едвам успяват да оцеляват, то как ще могат да си купуват стоките и услугите, предлагани от богатите "(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavnba
преди 14 години
всъщност не, бедните *** предизвикаха тази криза. Богатите спечелиха от нея. Който не може да си плаща кредита да не го тегли :)))).... Ама в тая статия не пише че милионерите са намалели с 20% в САЩ и че една голяма част от тея дето са имали 1 мил или около сега си мечтаят за средната класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Lucifer
преди 14 години
Браво.....пак открихте топлата вода....че богатите или супер богатите се справяли по-лесно с кризата....а бедните можели да си намерят работа като домашни прислужници....не ви ли звучи прекалено цинично такова остроумно откритие на супер икономисти....нали именно богатите предизвикаха тая криза....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още