IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите президенти в САЩ

Малцина са онези президенти, които са натрупали парите си сами. Независимо как са забогатели, солидната банкова сметка е задължителна за претендентите за Белия дом

09:46 | 19.07.10 г.
Ейбрахам Линкълн е известен с борбата си срещу робството, с уменията си на добър пълководец, но и с това, че сам е постигнал финансовата си независимост, преди да влезе в Белия дом. Снимка: Музей на изящните изкуства, Бостън
Ейбрахам Линкълн е известен с борбата си срещу робството, с уменията си на добър пълководец, но и с това, че сам е постигнал финансовата си независимост, преди да влезе в Белия дом. Снимка: Музей на изящните изкуства, Бостън

Освен с популистката риторика, за неособено състоятелните е трудно да заемат поста президент. В повечето случаи американските президенти, преди да заемат тази си позиция, са били вече преуспяващи личности. 

Само четирима от американските президенти всъщност са тръгнали от нищото – Ейбрахам Линкълн, шестнадесетият президент на САЩ, е най-известният от тях. Когато останалите трима - Франклин Пиърс, Джеймс Бюканън и Джеймс Гарфилд се изкачват до най-високия етаж на властта, те вече споделят един и същи социален статус с останалите 40 свои „колеги“. Всички те е трябвало и трябва да постигнат определено ниво на финансова стабилност. И това е съвсем естествено – няма как иначе хората да бъдат сигурни, че, ако изберат човек, който не е успял да постигне лично благополучие, същият ще съумее да изведе страната им до върховете на финансовия просперитет.

Макар че в течение на два века кандидат-президентските кампании прокламират идентифицирането на президента с обикновения човек, фактите говорят, че нито един „истински“ беден гражданин на страната не е станал президент на САЩ.

Може ли който и да е да стане президент? Ако историята е показателна - не и докато човек не постигне финансова стабилност.

И ако говорим за финансова стабилност, Джордж Вашингтон печели овациите. В колониална Америка, където зоните, освободени от данъци и такси, са доста, той е смятан за най-богатият президент. За оглавяване на класацията, съставена от списание Forbes, на Вашингтон помагат проницателният му бизнес нюх, бракът му с богата вдовица и наследството му. Той се облагодетелства и от сватбата на по-големия си брат с жена от богато семейство. Дипломата му за топограф и работата му в семейната плантация също имат положителен принос за президентските му задължения, като му помагат да разбира и цени земята.

Повечето от най-богатите президенти идват от семейства, които могат да се похвалят с високия си социален статус. Добър пример са двамата Рузвелт, Теодор и Франклин. Само шепа от по-богатите президенти не са се родили галеници на съдбата и сами са се преборили за мястото си в историята.

36-тият президент на САЩ Линдън Джонсън има скромен произход, но успява да се издигне достатъчно високо (включително и в политическата кариера до поста вицепрезидент), преди да положи клетва на борда на Еър Форс Едно в Далас след покушението над Джон Кенеди на 22 ноември 1963 г.

Американските президенти от по-новата история на страната далеч не могат да се нарекат бедни, но определено и не влизат в топ 10 на най-заможните според Forbes. Класацията на списанието взима под внимание редица фактори, включително и мнението на историци. За да се коригира влиянието на инфлацията и дефлацията и за да е справедливо сравнението между състоянията на хора, живели в различни времена, данните за техните доходи са оценени на фона на състоянието на икономиката през съответната епоха.

Двамата Буш, баща и син, например, са израснали в известна фамилия с висок социален престиж и финансова независимост, завършили са първокласни колежи, а по-късно са пожънали завиден успех на бизнес сцената, преди да се заемат с политическата си кариера. Буш - баща основава и продава петролна компания, докато неговият син печели от продажбата на дела си в бейзболния отбор Texas Rangers.

През 1989 г. Буш - син инвестира 600 хил. долара в отбора, срещу които получава 2% дял в Texas Rangers. Когато продава акциите си през 1998 г., той получава 14,9 млн. долара за първоначалната си инвестиция.

Бил Клинтън и Барак Обама не могат да се похвалят с богати родители. И двамата са отгледани в разпаднали се семейства с малко наследство или друг източник на средства. Но Обама влиза в Овалния кабинет с данъчна декларация, която през 2006 показва брутен доход в размер на 1 млн. долара. Част от парите са от правата върху две добре приети книги на първия чернокож президент на САЩ. Заслуга има и съпругата му – Мишел Обама, която е адвокат и е била доста добре платена, докато е работила в здравната система на ръководна длъжност. За 2009 г. техният брутен доход е бил 5,6 млн. долара, като по-голяма част от парите идват от книгите.

Преди да спечели президентския си пост, Клинтън е бил дълго време губернатор на Арканзас, а съпругата му Хилари Родъм Клинтън - партньор в най-голямата адвокатска кантора в щата. След изтичането на мандата му през 2001 г., Клинтън започна да изкарва милиони годишно от книги, както и от изнасянето на лекция. В резултат на политическата си кариера Бил Клинтън успя да се облагодетелства така, че да стане по-богат, отколкото беше преди да стъпи в Белия дом.

Въпреки финансовия късмет, който кацна на рамото на Клинтън след напускането на президентския пост, богатите президенти понякога изпитват финансови затруднения, когато се изнесат от Вашингтон. Джеймс Мадисън и Томас Джеферсън, например, затъват в дългове и кредити и умират с куп неизплатени задължения, независимо от бляскавата си кариера.

Що се отнася до първенеца в класацията за най-богати президенти - Джордж Вашингтон, той умира така, както е и живял - богат. Син на богат земевладелец, първият президент на САЩ успява да покаже, че управлението е в кръвта му. След като напуска поста си на глава на народа на американските щати, той се връща към семейния бизнес. Плантация Mount Vernon (Маунт Вернон) нараства до 6 500 дка, Вашингтон се сдобива и с още една във Вирджиния. Бившият президент управлява фермите си, започва различни производства и става собственик на много роби.

Вторият в класацията е 31-вият президент на САЩ Хърбърт Хувър. Той остава сирак едва 10-годишен и е един от американските политици, които могат да се гордеят с факта, че сами са се издигнали по високите етажи на властта.

Хувър следва геология в Станфорд и започва да развива бизнес с мини. Близо две десетилетия преди встъпването си в длъжност през 1929 г. той вече печели 2,5 млн. долара годишно от начинанията си. Това му позволява да изпълнява задълженията си на президент, без да взима заплата.

Третият президент на САЩ, Томас Джеферсън, получава бронзовия медал в класирането. Благодарение главно на наследството си, той е смятан за един от най-богатите хора от сънародниците си във Вирджиния. След като напуска поста си на президент, обаче се оказва, че е свикнал на разкош и блясък в Белия дом и навиците му са го накарали да не се съобразява с доходите си.

Мнозина считат, че Джон Ф. Кенеди е бил доста заможен. Истината обаче, според списание Forbes, е, че по-голяма част от състоянието му е принадлежала на баща му Джоузеф Кенеди. Той и съпругата му Роуз надживяват сина си, който така и не получава наследството си.

Съвсем естествено има редица изисквания пред всеки желаещ да застане начело на САЩ. Но едно от основните – доброто материално състояние, то не само помага за силна предизборна кампания, но и представлява една много добра заявка за това, че претендентът за Белия дом е достатъчно способен, за да управлява не само личните си финанси, но и тези на страната на неограничените възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още