IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хай-тек идеи на милиардерите

Плаване върху пластмасови бутилки, клониране на котки, създаване на облаци от морска вода... уви, не всички инвестиции на богатите са успешни

13:47 | 06.07.10 г.
Така изглежда направеното от пластмасови бутилки дъно на катамарана Пластики на Ротшийлд. Снимка: theplastiki.com
Така изглежда направеното от пластмасови бутилки дъно на катамарана Пластики на Ротшийлд. Снимка: theplastiki.com

Мнозина са чували за проекта Биосфера 2, изграден през 1991 г. като имитация на естествената биосфера, с цел да пресъздаде условията на живот на закрито пространство и влиянието им върху човека. Биосфера 2 е на площ 12 700 кв. м, а инвестицията за построяването му е на тексаския петролен магнат Едуард Бас, който вложил 200 млн. долара. Проектът е създаден, за да доближи човечеството максимално до условията за пребиваване в открития Космос. През 2006 г. Биосфера 2 е продаден за 50 млн. долара на инвеститор, който се занимава с недвижима собственост. Биосфера 2 остава отворен за посетители, а около проекта се предвижда да има къщи и хотел.

Просто защото са много богати не значи, че богаташите винаги постъпват разумно – особено що се отнася до технически начинания, свързани със суетата им, пише списание Forbes.

Бил Гейтс, хидроинженерство за 5 млн. долара

Представете си флотилия от морски шхуни без нито един човек на борда. Те обикалят моретата, оборудвани само с големи фунии, които завихрят и пръскат солена вода нагоре под формата на пара. Целта е да се предпазят водните басейни от покачване на температурата на водата. Проектът претърпява провал и съоснователят на Microsoft бързо се отказа от стремежа си да контролира метеорологичните условия.

Джон Сперлинг, клониране на домашни животни за 15 млн. долара

Любител на кученца или Франкенщайн? Милиардерът Джон Сперлинг, основател на частния университет във Феникс, създаде банка за съхраняване на гени и бизнес за клониране на животни, наречен Genetic Savings and Clone (генетично опазване и клониране) преди десетилетие. Идеята на богаташа била да размножава домашните любимци, но не и за без пари – всяко едно от клонираните котета се продавало за 50 хил. долара. Компанията изтърпява критиките на организациите, занимаващи се биоетика, и е затворена поради липса на интерес. По-късно се появява под друго име – BioArts International и днес се фокусира върху изследвания на стволови клетки.

Дейвид Майер де Ротшийлд, кораб Пластики, приблизително за 200 хил. долара

Възможно ли е изобщо наследникът на банковата династия Ротшийлд и запален екозащитник да се поклаща на борда на катамаран, заобиколен от рециклирана пластмаса, и да смята, че по този начин прави нещо за опазване на екологията? Съдът Пластики (Plastiki) е направен от 12 хиляди пресовани 2-литрови пластмасови бутилки, слепени заедно с лепило. Катамаранът е дълг 20 метра и може да побере на борда си 5-членен екипаж. Ако този съд се разпадне във водата, обаче със сигурност ще причини сериозна екощета.

Елън Мъск, пътешествие в Космоса за 100 млн. долара

Съоснователят на PayPal е похарчил около 30 млн. долара за електрически коли. В миналото той мечтаел да постави парници на Марс. Днес, въпреки трите провалени опита, неговата ракетна фабрика SpaceX скоро може да започне да предлага услуга, свързана с изстрелване на хора в Космоса срещу 20 млн. долара за място. За тези пари човек може да резервира 14 хиляди пътувания от Париж до Ню Йорк.

Лари Пейдж и Сергей Брин, проектът Lunar X Prize за 30 млн. долара

След като приключиха със Земята, шефовете на Google искат да комерсализирит и Космоса, влагайки 30 млн. долара за награден фонд в надпреварата Google Lunar X Prize. Голямата награда от 20 млн. долара ще отиде при първия екип, който изработи луноход и измине с него 500 метра по повърхността на Луната, правейки снимки и пращайки данни до Земята..

Наградата е валидна до декември 2012 г. За следващата година сумата намалява на 15 млн. долара. Вторият отбор ще спечели 5 млн. долара. Допълнителни 5 млн. долара са отделени като бонуси за участниците. Крайният срок на проекта е предвиден за 31 декември 2014 г. Представете си само първите снимки в Google Street Views на лунната повърхност, както и новият език в Google Translate...

Братята Куок, проектът им Ноев ковчег на стойност приблизително 45 млн. долара

Хонконгските братя Уолтър, Томас и Реймънд Куок са построили първия в света пълен дубликат на Ноевия ковчег. Съоръжението е превърнато в луксозен хотел с ресторант и музей. Други, но по-малки по размер копия, са построени в Холандия, Канада и Турция. Остава ни само да се молим за дъжд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още