IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бонус срещу килограми

Компании се борят срещу затлъстяването на служителите си с раздаване на парични награди за свалени килограми

09:19 | 07.06.10 г.
Бонус срещу килограми

Затлъстяването на хората се превръща във все по-сериозен проблем, срещу който борба започват не само здравните организации, но и работодателите. Британските вестници Daily Telegraph и Independent коментират усилията на САЩ и Великобритания да се преборят с наднорменото тегло и затлъстяването сред населението.

Американски компании плащат на персонала си, за да отслабва, пише Daily Telegraph. Като пример изданието посочва веригата от болнични заведения Ohio Chain, която давала по 500 долара на служителите си, за да отслабват. За да получат наградата, кандидатите трябва да носят педометър, който да измерва физическите им усилия. Половината от 9000-те служители на компанията са подписали договор за участие в тази схема за отслабване. Досега компанията е платила 377 хил. долара награди на служителите си за свалените килограми.

Подобна схема има и в IBM, където кандидатите за смъкване на излишните килограми трябва да се подложат на 12-седмична програма за здравословен начин на живот и ако я изпълнят, ще получат награда от 150 долара.

В САЩ почти две трети от хората над 18 г. са с наднормено тегло, а 26 процента страдат от затлъстяване.

Прогнозите са, че до 2015 г. тези цифри ще нараснат съответно до 75 и 41 процента.
Във Великобритания експериментално също се предлагат подобни схеми, но засега с променлив успех.

В графство Кент 400 души с наднормено тегло са подписали договор, че ще свалят определени килограми, за да получат парична награда. От тях 100 са удържали на думата си и са спечелили предлаганите от местните здравни власти 425 британски лири.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още