IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелски рекорди

Най-старият, най-големият, най-високият, най-скъпият, най-красивият или грозен – някои хотели са се превърнали в забележителности

11:05 | 19.05.10 г.
Най-старият хотел в света - издигнатият през 718 г. в Япония "Хоши рьокан"
Най-старият хотел в света - издигнатият през 718 г. в Япония "Хоши рьокан"
Хотелът с най-много стаи в света се намира в Малайзия. Комплексът First World Hotel се състои от две 28-етажни кули и в него има 6118 стаи и апартаменти, 11 ресторанта, редица малки кафенета и барове. Данните за този и за редица други рекорди, свързани с хотелите, публикува популярният туристически сайт opentravel.com.

First World Hotel в Малайзия е открит през 2000г. и до 2008г. е смятан и за най-високия в света. Преди две години палмата на първенството му е отнета от Palazzo в Лас Вегас.

Най-старият, все още действащ хотел в света, се намира в японския гр. Комацу. Хотелът "Хоши рьокан" е изграден през 718г. Оттогава досега той се управлява от членовете на едно и също семейство, като в ръководството са се сменили 46 поколения.

Най-високият хотел в света е в ОАЕ. Rose Tower се издига на 333 метра. Има 72 етажа. Открит е през декември 2009г. Дотогава за най-висок хотел в света се смяташе Бурж Ал Араб.

Изграденият в Лас Вегас Palms Casino Resort е признат за най-скъпия в света. Предлага сауна, фитнес зала, спа процедури, частен басейн с изглед към града, барове, огромни въртящи се спални, фонтани, пресцентър и какво ли още не. Цената за нощувка започва от 40 хил. долара.

Ice Hotel в Швеция е най-студеният в света. Комплексът е изграден изцяло от лед и се намира отвъд полярния кръг в малкото шведско селище Юккасярви. Температурата на въздуха в помещенията е минус 6 градуса по Целзий. Това обаче не спира 15 000-те туристи, които всяка година идват тук за по една-две нощи. Всяка година хотелът се затваря за реконструкция, като за целта се изразходват около 30 000 тона сняг и 4000 тона лед.

Най-грозният хотел в света е в Северна Корея. Става дума за 105-етажния небостъргач Ryugyong Hotel, изграден от цимент. Той се издига на 330-метрова височина над Пхенян. През 2008г. започна реконструкцията му и може би видът му ще се промени.

Hotel Punta Grande в Испания е най-малкият в света и един от най-екзотичните на планетата, които се заслужава да бъдат посетени.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още