IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изберем лаптоп за бизнес пътувания

При избора на мобилен компютър важни са характеристиките, издържливостта и сигурността на машината

09:19 | 17.06.09 г.
Как да изберем лаптоп за бизнес пътувания
Независимо че в повечето случаи BlackBerry може да свърши чудесна работа за служебната кореспонденция, бизнесмените често се нуждаят от по-мощен компютър за своите срещи и командировки. Откриването на подходящия лаптоп за дейностите извън офиса е необходимост и изисква съобразяване на редица фактори.
 
За жалост тези показатели често не са съвместими. Мобилните компютри трябва да са малки и леки, но достатъчно здрави и издръжливи на всякакви инциденти, които могат да станат по време на път – от изпускането им на земята до разливане на кафе върху тях. Трябва да имат мощен процесор, който да поддържа тежки презентации, и издръжлива батерия, на която може да се разчита, когато няма възможност за честото й зареждане. Най-важното обаче е сигурността на компютъра, да е снабден със средства, които да предпазват информацията вътре от кражба или повреда на данните.
 
Макар идеята за лаптоп, който съвместява всички тези характеристики, да е добра, потребителите често се задоволяват само с някои от тях. Ето защо при избора на мобилния компютър трябва да се прецени кое е по-важно в конкретния случай и да се направи комбинация от добри показатели, издръжливост на батерията, здравина на корпуса и сигурност на базата данни.
 
Разбира се, има разлика в потребностите на човек, който често пътува в чужбина, и този, който използва лаптопа си за презентация на открито. Първият има нужда от по-издръжлива батерия, докато за втория е важно доколко лаптопът е изолиран от прах и влага например. И за двата случая обаче характеристиките са от съществено значение.
 
Съществуват чудесни опции и за онези, които работят основно с мултимедия и залагат на ефектно представяне. Пример за това е моделът The Lenovo ThinkPad SL400, който има вградени HDMI изходи, подходящи за всякаква мултимедия и е на цената от 1400 лв. Дисплеят е 14,1 инча, а процесорът - Intel Core 2 Duo. Единственият недостатък на мъника е теглото – 2,5 кг. Доста по-лек е моделът Asus P30A –теглото му е с килограм по-малко за сметка на почти същите характеристики и 13,3-инчовия му дисплей.
 
Здравината на лаптопа може да провокира добри дизайнерски решения. Такъв пример е моделът Sony Vaio Z – ефектният вид на лекият ноутбук може да заблуди всеки с представата, че от компанията са заложили на ефектен вид за сметка на здравината. Лаптопът обаче е изработен от фибро-карбон и алуминиево покритие, което предпазва дисплея и тялото на машината от надраскване и повреда. Моделът има и антишокова система, която засича резки и внезапни движения и автоматично заключва хард диска. Добрият дизайн и изключителната здравина си имат и цена – моделът се продава у нас за 2000 лв.
 
Независимо колко бърз и надежден е компютърът, нищо от това няма смисъл, ако батерията му пада често. Издръжливостта на заряда зависи от това колко икономична е машината и какъв е капацитетът на батерията й. Моделите Lenovo ThinkPad SL400 и Acer Aspire Timeline AS3810T например имат шест клетъчна литиево-йонна батерия, което е предпоставка за дълъг живот и издръжливост. Заради разликата в консумацията на енергия обаче и ефективността на компютрите, батерия на Acer може да издържи девет часа без зареждане, докато тази на Lenovo - едва три.
 
В случай че от голяма важност за бизнеса е сигурността на данните, на помощ идват новите разработени системи за обезопасяване на информацията – отваряне на базата данни с пръстов отпечатък или биометричен тест. Всички лаптопи на Lenovo, Asus, Hewlett-Packard и Dell имат опция за сканиране на пръстов отпечатък.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още