IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens преобразява историческа индустриална база в Берлин в "квартал на бъдещето"

Той е планиран като квартал без автомобили, в който пешеходците, велосипедистите и местният обществен транспорт имат приоритет

10:25 | 26.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Германският канцлер Олаф Шолц присъства на церемонията по полагането на основния камък на новия градски район Siemensstadt Square в Берлин. Снимка: БГНЕС/EPA/CHRISTIAN MARQUARDT
Германският канцлер Олаф Шолц присъства на церемонията по полагането на основния камък на новия градски район Siemensstadt Square в Берлин. Снимка: БГНЕС/EPA/CHRISTIAN MARQUARDT

Германският индустриален гигант Siemens стартира проект за градско развитие на стойност 4,5 млрд. евро в района на Берлин, известен като Siemensstadt, където компанията е преживяла своя предвоенен разцвет.

"Кварталът на бъдещето" Siemensstadt ще включва нови жилищни площи за до 7 хил. души и ще създаде 20 хил. допълнителни работни места.

"Siemensstadt има за цел да свърже по нов начин света на работата и научните изследвания, жилището и живота - светове, които вече са били обединени в историческия Siemensstadt", заяви канцлерът Олаф Шолц.

По думите му проектът олицетворява "бъдещето на Берлин и германската индустрия".

Теренът от 76 хектара, който трябва да бъде завършен до 2035 г., ще включва жилища, фабрики и изследователски центрове, както и офиси, магазини и образователни, спортни и развлекателни съоръжения. Той е планиран като квартал без автомобили, в който пешеходците, велосипедистите и местният обществен транспорт имат приоритет.

Проектът е начин да се покаже, че "промишлената дейност все още има място в нашите градове", заяви Роланд Буш, главен изпълнителен директор на Siemens.

В началото на XX в. Siemens построява редица фабрики в покрайнините на Берлин, в които работят хиляди служители, произвеждащи кабели, двигатели и електрически помпи.

Скоро след това са построени жилища за работниците и от 1914 г. районът става известен като Siemensstadt (градът на Siemens) - име, което носи и до днес.

Районът процъфтява до 30-те години на ХХ век, но разрушенията от Втората световна война, разделянето на града и изграждането на Берлинската стена през 1961 г. спират по-нататъшното развитие.

С около 380 хил. служители, през последните години Siemens преориентира дейността си към цифровите технологии, като се отдалечава от производството на оборудване за тежката промишленост.

Друг знак за променящите се времена е, че компанията няма да строи жилища за служителите си в новата сграда, както е направила преди век.

Вместо това планираните 2500 жилища ще бъдат построени от предприемачи.

Siemens рекламира проекта като "завръщане към берлинските корени". Компанията подчертава, че приносът в размер на 750 млн. евро към проекта е "най-голямата единична инвестиция в Берлин".

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още