В държава, в която около 200 пивовари произвеждат над 1000 различни бири, със сигурност никой не мисли да си прави сам от пенливата напитка.
Грешка.
Асоциацията на белгийските домашни пивовари, създадена през юни, вече има 60 членове, а всяка седмица към тях се присъединяват още и още. Те искат да обменят съвети и да получават по-евтини съставки като пазаруват заедно.
„Това е вкусът на откритието, вкусът на един добре направен продукт, правенето на бира е моята страст“, твърди Аксел Хенрард, ръководител на клуба, докато стои в своята аматьорска пивоварна в дома си в Южна Белгия.
29-годишният Арно Лалой, който създава малка пивоварна в гаража си, посочва: „Видях всички малки пивоварни и си помислих, добре, щом те могат да го правят толкова добре, колкото големите, би ми било интересно да опитам сам“.
Членовете на асоциацията се събират онлайн, за да обсъждат температурата на фрагментация, необходимото оборудване и рецепти. Хенрард, който по професия е психолог, все пак настоява, че рецептата не е от полза, ако не знаете как да правите бира.
„Не рецептата прави бирата. А начинът, по който пивоварят работи с оборудването“, посочва той.
Как точно правят белгийците бира у дома можете да видите в нашата галерия.