IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетте най-скъпи дестинации за инвестиции в луксозни имоти

Активността на пазара на луксозни имоти остава значително по-силна, отколкото в другите сегменти

12:34 | 25.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хонконг е лидер в класацията на Savills за най-скъпата дестинация за инвестиции в луксозни имоти.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Хонконг е лидер в класацията на Savills за най-скъпата дестинация за инвестиции в луксозни имоти. Снимка: Ройтерс

Милиардерите явно са в етап от живота си, в който купуват имоти. В последните месеци бяха счупени всички рекорди по инвестиции в луксозни имоти на всички основни пазари – от Малибу и Аспен в САЩ, през Лондон, до Сингапур и Хонконг, пише Forbes.

“Активността на най-богатите на глобалните пазари на имоти е изключително интензивна в последните седем години. Това доведе до удвояване на стойностите на недвижимостите в най-горния сегмент от пазара“, коментират пред изданието от консултантската компания Savills.

Според годишния доклад на компанията World Cities Review 10-те водещи пазара на луксозни имоти в света отчитат значително по-бърз ръст в сравнение с пазарите за „простосмъртни“ в същите градове. 

Най-сериозни повишения на цените във връзка със засилената активност се наблюдават в Азия като цяло и особено в Китай, заради непрестанния ръст на новобогаташите там.

Лидер в класацията на компанията е Хонконг, където един средностатистически луксозен апартамент е достигнал колосалната сума от 57 млн. долара. Рекордът към момента е за жилище с неуточнена площ, което през 2011 г. е било продадено за над 130 хил. долара за кв. м.

Втора в класацията е столицата на Япония Токио, а трети е Лондон, където от 2005 г. цените на най-луксозните имоти са скочили със 107 на сто.

„Активността на богаташите е концентрирана в най-горния сегмент от пазара в самите центрове на градовете. Тези имоти са предпочитани от по-спокойните жилища в покрайнините или извън градовете, тъй като тези хора трябва да са в близост до офисите, до бизнеса си“, пояснява Йоланд Барнс от Savills.

Въпреки засилената активност на пазара на ултра луксозни имоти, от компанията очакват, че тази година вероятно ще бъде регистрирано забавяне на продажбите, тъй като ултра богатите купувачи вече са инвестирали солидни средства в почти всички водещи градове. Много е възможно обаче интересът им да се насочи и към други дестинации, които досега се считаха за второстепенни, отбелязва изданието.

Друг фактор, който вероятно ще се отрази негативно на пазара на луксозни имоти, е политиката на някои от местните власти, като например в Хонконг, където бяха въведени сериозни данъци и такси върху сделките с луксозни жилища.

Кои са десетте най-скъпи дестинации за инвестиции в луксозни имоти вижте в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още