IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът с потъването на "Титаник"

Стогодишнина от трагедията може да се нарече буквално „върха на айсберга на маркетинга, наречен "Титаник"

10:10 | 16.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Докът в Белфаст, където е бил построен Титаник. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Докът в Белфаст, където е бил построен Титаник. Снимка: Ройтерс

"Титаник" не беше непотопяем, но и маркетирането на кораба цели сто години след една от най-големите трагедии с кораби на човечеството изглежда не може да бъде потопено.

Преди 100 години RMS Titanic, по своето време, най-големият кораб, строен някога, потъва по време на своето първо пътешествие в Северния Атлантически океан край бреговете на Нюфаундленд. Сблъсъка с айсберга бе преживян само от 700 оцелели от общо не повече от 2200 пътници, припомня в свой анализ Wall Street Journal.

През 1958 г., на възраст от пет години, Питър Рейджър гледа филма „Последната нощ на Титаник" по телевизията. Оттогава той е обсебен от историята на "Титаник" и неговата кончина в ранните сутрешни часове на 15 април 1912 г. 

По повод на годишната Рейджър си облича фрак и бяла вратовръзка и участва във вечеря, която препредава едно към едно последната вечеря на борда на първата класа на кораба – 11 блюда с подходящите вина, ексклузивно предложение във Fox Theatre в Сан Луис.

Рейджър е сигурен, че след този уикенд е експерт по нещо, „което не е истински важно за много хора“. Тези дни има много места с директна връзка към „Титаник“, които припомнят за покъртителната история с различни мероприятия.
В Белфаст, Северна Ирландия, където стартира пътешествието на кораба, наскоро отвориха врата нови музеи. Също както и в Саутхемптън, Англия, където започва съдбовното пътуване на кораба. Възпоменателни събития има и в Шербург, Франция, за където първоначално се отправя "Титаник", както и в ирландския Коб, последната спирка на круизния лайнер преди съдбовната катастрофа.

В Лондон Кралският филхармоничен оркестър изпълни през изминалата седмица нов реквием "Титаник", който между другото се композира от болния музикант на Bee Gees Робин Гиб. Има много места по света, които не са благословени с пряка връзка с "Титаник", но все пак си спомнят за потъването с чествания.

Вечерята в Сан Луис е пример за това. Тя е част от тридневни събития, при които между другото има възпоменание и за репортер на местния St. Louis Post, който е почивал на кораба RMS Carpathia, първия отзовал се на мястото на трагедията кораб. Репортерът пише историята на своя живот.

Хотелската верига St. Regis кани на парти със шампанско, на което да се отдаде почит на нейния съосновател Джон Джейкъб Астор IV, който потъва преди един век заедно със стоманения гигант край Нюфаундленд. Събитието се празнува не само в St. Regis в Ню Йорк, чийто интериор е изцяло запазен какъвто е бил през 20-те години на миналия век в почит на основателя си - полковник Астор, но също така и от едва наскоро отворените клонове в Атланта и в Тиендзин, Китай.

Градчето Освего на езерото Онтарио в северната част на щата Ню Йорк няма никаква връзка с "Титаник". Въпреки това в музея H. Lee White Marine Museum в събота имаше гала вечеря, която искаше да напомни за пътниците и на която бяха продадени реплики на шезлонги от палубата, а постъпленията ще бъдат използвани за финансиране на обновяването на музея.

Пол Хайер не е изненадан от истерията за първата стогодишнина. Той е професор по комуникационни проучвания в Wilfrid Laurier University в Онтарио.

Корабът и неговата трагична история са очаровали хората от онзи нещастен ден насам, казва Хайер, чиято книга "Векът на "Титаник": Медиите, митове и появата на една културна икона" от 1995 г. е своевременно преиздадена за юбилея. Тя струва 48 долара.

Маркетингът на катастрофата от 1912 г.

Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още