Топъл, студен, зелен, черен, английски, вместо кафе, билков, за отслабване, оздравяване или разкрасяване, за тонизиране или като хранителна добавка – звучи като универсалната напитка. А всъщност е ... просто чай.
И макар че не звучи никак сложно нито за приготвяне, нито за консумиране, по света има колкото видове чай, толкова и традиции за сервирането му.
Може би една от най-дългите и специфични е тази в Япония. Там церемонията по приготвянето и сервирането на чая може да продължи три часа, а достъп до самото изпълнение на церемонията имат само онези, които са преминали специално обучение.
Начинът на пиене на чай се определя и от географското разположение на страната. В по-топлите ширини смесват чая със сол, за да предотвратят бързото обезводняване, другаде пият чай след хранене, сервират го силно подсладен или смесен с масло.
Вижте едни от най-интересните традиции за пиене на чай по света