IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова година – нова работа

Ако сте на път да напуснете работата си, направете го внимателно. Някой ден може да намерите отново допирни точки с работодателя си.

15:30 | 04.01.11 г.
<p>Поговорете очи в очи с ръководителя си, за да запазите добрите си отношения при напускане. <i>Снимка: Flickr Лиценз: </i><a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><i>Creative Commons </i></a></p>

Поговорете очи в очи с ръководителя си, за да запазите добрите си отношения при напускане. Снимка: Flickr Лиценз: Creative Commons

Нова година – нов късмет. А за някои и нова работа. Ако и вие сте сред онези, които се осланят на принципа за новото начало и сте решили да смените попрището или мястото, на което се трудите и прекарвате по-голяма част от деня си, вероятно ви предстои разговор с мениджъра на отдела или фирмата ви.

Както всяка работа, така и напускането има своите „чалъми“. За правила едва ли може да се говори, но е добре да знаете как да излезете от ситуацията така, че ако в бъдеще се наложи отново да работите заедно или да се върнете на старото си място, да нямате проблем да погледнете работодателя си в очите.

Драматично напускане с хвърляне на оставка и тръшване на вратата вероятно блазни мнозина, особено ако са работили при лоши условия месеци наред и са имали проблеми с шефове и колеги. В днешните времена на несигурност обаче, когато кризата е оставила отпечатък върху много фирми, да напуснете елегантно и да запазите приятелските си отношения с ръководителите на фирмата може да се окаже по-умният ход.

И тъй като празниците в края на годината са периодът, в който човек прави равносметка и решава да промени това, от което не е доволен, мнозина се решават на тази стъпка именно в този период. Малцина обаче го правят. Това сочат данните на уебсайта i-resign.com, който е специализиран в даване на съвети и информация за тази стъпка от професионалното развитие на всеки, пише вестник Guardian.

Според наблюденията на експертите всъщност не януари или декември, а август и септември са пиковите месеци, в които хората напускат работното си място.

Данните сочат също, че по-голяма част от онези, които напускат работодателя си, се преместват в друга фирма в същия бранш. Което означава, че е добре да запазят добри отношения с бившите колеги и работодатели.

Как – ето няколко полезни съвета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още