IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената купа на FIFA

Южна Африка се постара да осигури истински еко условия за повеждане на Световното по футбол

14:09 | 25.06.10 г.
Зелената купа на FIFA

Министерството на околната среда на Южна Африка, както и местното посолство на Норвегия установили, че за изграждането на спортните градчета, енергията за осветление и обслужване на стадионите, допълнителния транспорт и осигуряването на престоя на феновете на Световното първенство по футбол за купата на FIFA Южна Африка ще изхарчи 2,8 млн. тона вредни въглеродни емисии. Техният еквивалент би бил достатъчен за изстрелването на 6 000 совалки в космоса.

Изпълнителният директор на отдела по планиране и координация на Министерството на околната среда и туризма съобщи още миналата година, че това ще бъде най-“зеленото“ първенство на Световната купа, правено някога. И съоръженията го доказват.

За изграждането на Моузес Мабхида стейдиъм, Дърбан са използвани 30 хиляди кубични метра бетон, взети от стария стадион, който е бил на негово място. Вътре, освен места за 62 760 фенове, има и инсталация за пестене на вода, колектор на дъждовна вода, енергийно-ефективна система за отопление и охлаждаща система. Голяма част от осветлението, което е направено да използва максимално дневната светлина, както и вентилационната система на стадиона, са с мисъл за опазване екоравновесието на Земята.

Сокър сити стейдийм, Йоханесбург – стадионът е покрит с ново поколение панели от стъклен фибър бетон – това означава, че за направата му е изразходвана 40% по-малко енергия, от колкото за направата на друга сграда с подобни размери.

Трийн пойнт стейдийм, Кейп Таун е изграден с капацитет за 68 хиляди фенове. Покривът на стадиона е направен от стъклена мембрана, която може да улови и насочи към терена и последните слънчеви лъчи. Дори и след приключване на Световното, този обект ще продължи да бъде атракция на града заради иновативни си дизайн и атрактивна визия.

Дизайнът на Питър Мокаба стейдийм в Полокване е вдъхновен от местното легендарно дърво Баобаб. Той съдържа 45 хиляди места и действително има нещо общо с дървовидната структура, що се отнася до лесната комуникация из различните части на стадиона.

Стадионът Нелсън Мандела в Порт Елизабет има форма на цвете и се намира в близост до езеро. Покривът е в състояние да бъде пригоден както към предпазване на зрителите от буреносни ветрове, така и от прекалено силното слънце.

Съоръжения за готвене, които използват слънчевата енергия, енергоспестяващи крушки, дрехи, които се рециклират – усилията на организаторите не са пропуснали нито една област, в която може да се спести от природните ресурси. Играчите от девет футболни отбора ще носят извън мачовете тениски от рециклирани пластмасови бутилки, произведени от тайванска фирма. Тениските ще могат да абсорбират потта по-бързо от обикновените платнени фланелки и са доста по-леки за носене. Отборите на Бразилия, Холандия и Португалия тренират именно с такива тениски.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още