IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai представи екологичния Blue-Will

Моделът впечатлява с дизайн и технически характеристики и е своеобразен тестер за новаторските идеи на компанията

16:40 | 13.01.10 г.
Hyundai представи екологичния Blue-Will
Южнокорейският автомобилопроизводител Hyundai представи екологичния концептуален модел Blue-Will Plug-in Hybrid на автосалона в Детройт. Четириместният седан представлява своеобразен „изпитателен полигон” за множество новаторски идеи на компанията като слънчеви елементи на покрива, електронно-цифрова система за управление (drive by wire), литиево-полимерни батерии, сензорни бутони и други.

На външен вид автомобилът запазва ключовите аспекти от характерния за последните модели на Hyundai подход „флуиден дизайн”. Острите линии, придаващи характер на плавните форми и покритата с цял панел долна част на купето допринасят значително за намаляване на въздушното съпротивление на колата. Предният светодиоден панел придава на автомобила изразителен футуристичен вид, а прибиращата се в багажника стойка за велосипеди допълва практичния му облик.

Първото, което прави впечатление в интериора, е модернистичната конзола за управление, в основата на която е интегрирано и арматурното табло. Традиционните уреди са заменени със свръхтънък светлодиоден дисплей от органично стъкло, върху което данните се изобразяват в ярки цветове и с висока разделителна способност. Върху изчистената централна конзола са монтирани сензорните бутони за управление на системата за вентилация и климатизация, селектора на трансмисията и контрола на аудио и видео системите.
 
За увеличаване на багажния обем резервоарът е поместен под задната седалка заедно с литиево-полимерния акумулатор, който може да се зарежда от потребителската електромрежа.

Задвижването на Blue-Will е поверено на 1,6-литров дизелов двигател с директно впръскване и мощност 152 к.с., изработен изцяло от алуминий, който е свързан с безстепенна трансмисия. Колелата се задвижват директно от всеки един от двигателите поотделно или от двата заедно в зависимост от условията. Тази паралелна структура ще залегне в бъдещите хирбиди на Hyundai, като дебютът й ще бъде в новата Sonata, която ще излезе на пазара по-късно тази година.

Една от впечатляващите новости в концептуалния модел Hyundai Blue-Will е термогенератора – нова разработка на компанията, която повишава ефективността на автомобила като система. Горещите газове от двигателя биват отвеждани в термогенератор, който превръща топлината в електроенергия за захранване на спомагателните системи на колата. За намаляване на разхода на гориво и на вредните емисии допринасят и специалните гуми и спирачки с ниско съпротивление. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още