IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата семейна електрическа кола ще може да се зарежда у дома

Nissan представи нискобюджетната електрическа кола, която скоро може да влезе в гаражите на хиляди семейства

12:28 | 04.08.09 г.
Първата семейна електрическа кола ще може да се зарежда у дома
Автомобилният производител Nissan представи семеен електромобил, който може да се зарежда директно от електрическата мрежа. Петместната кола модел Leaf е от типа „хеч-бек” и може да ускорява до 100 км/ч за 10 секунди.
 
Автомобилът развива максимална скорост от 145 км/ч., а с едно зареждане на батерията може да изминава 160 км.  
Nissan е една от компаниите, които разработват литиево-йонните батерии от най-дълго време – от 1992 година насам. Акумулаторната система на автомобила е разположена под пода на кабината на колата и е съставена от 48 индивидуални литиево-йонни модула.
 
Цената на автомобила ще бъде около 22 хил. евро и в нея няма да се включва акумулаторната система – тя ще бъде отдавана на лизинг на крайния потребител. Това е направено с цел от Nissan да запазят отговорността си за поддържането и зареждането на системата. От друга страна, този вариант е по-изгоден и за крайния купувач, който ще плати първоначално с около 7 хил. евро по-малко от цената благодарение на лизинговата система.
 
Периодът за презареждане на батерията на модела Leaf е около 8 часа за европейската мрежа от 240 волта и 16 часа за мрежите в САЩ и Япония, които са с по 110 волта. Ако се сдобиете със специална трифазна мрежа с мощност 400 волта, обаче зареждането на автомобила може да стане само за 15 минути.
 
Моделът ще бъде достъпен за потребителите в Европа през 2012 година, а в САЩ и Япония още от следващата година.
 
Компаниите Toyota и Volkswagen съобщиха, че също предвиждат пускането на серия електроавтомобили, но са на мнение, че ще минат десетилетия, преди новото поколение коли да станат популярни сред масовите потребители. Основните причини за това са високите разходи за производство, ограничението за максимална скорост, която вдигат електро автомобилите и значителното време, което отнема зареждането на батерията. За сега те насочват вниманието си основно към хибридните автомобили, които се задействат посредством електричество или бензин.
 
Още по темата:
 
Това е Nissan Leaf
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още