IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японци обмислят озвучаване за тихите хибридни автомобили

Устройства, които издават звук, предназначени за безшумните елекртически коли, ще се грижат за пешеходците с понижено зрение в Япония

08:45 | 07.07.09 г.
Снимка: Toyota Prius
Снимка: Toyota Prius
Хибридни превозни средства са едни от най-добре продаваните автомобили и се движат без почти никакъв звук, когато сменят задвижването си от бензин на електрическа батерия. „Хората с понижено зрение се чувстват застрашени от хибридните коли”, отбелязва говорителят на транспортното министрество пред AFP.
 
Министерството на транспорта ще свика среща, която ще излезе с доклад до края на годината. Дискусията има за цел да накара производителите да включат в колите звуков сигнал, който да сигнализира на пешеходците преминаването на автомобила. „Слепите хора имат нужда от звуци, които да индикират преминаващото превозно средство, но моторите на хибридните електрически коли са изключително безшумни, когато се движат на ниска скорост”, обяви говорителят на министреството.
 
Елекртическите коли, които са предпочитано превозно средство в страната на изгряващото слънце, са изключително безшумни, когато се движат на батерия.
 
Най-известният хибрид в света – Prius, беше представен от Toyota през 1997 година.
 
Пол Ноласко, говорителят на Toyota Motor в Tokyo казва пред BBC, че нямат спешни планове да добавят звуково устройство в хибридните автомобили. 
 
„Ако това обаче се превърне в проблем със социална значимост, ще му обърнем внимание”, добави Ноласко.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още