IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Праисторическа кола

Археолози откриха модели на най-старите превозни средства

13:35 | 30.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Праисторическа кола

Едни от първите земеделци в света са използвали двуколки, теглени от камили и бикове, съобщи "Дискавъри", позовавайки се на нов анализ на малки модели на възраст 5000-6000 години.


Моделите са намерени в селището Алтънтепе от бронзовата ера край Ашхабат, Туркменистан. Те са били или детски играчки, или ритуални предмети. Заедно с други находки те дават представа как се е появил транспортът на колела в района.


Двуколките, теглени от бикове, са използвани предимно в селското стопанство през четвъртото хилядолетие преди новата ера. С тях са превозвани тежки стоки, като метали, алабастър и полускъпоценния камък лапис лазули, обяснява Любов Кирчо от Института по история на материалната култура към Руската академия на науките.


След това климатът е станал по-сух и вместо бикове са впрягали камили. Каруците пък получили още две колела. Най-разпространеният модел бил с високи стени и бил теглен от едно животно. Човекът не се е возел, а е насочвал животните отстрани.


Един от моделите е намерен в гроба на 11-годишно момче. Затова археолозите предполагат, че те служели и за играчки.


Ранните двуколки и каруци вероятно са довели до появата на първите пътища около 3500 г. пр. н. е. Те са били широки 15 м и са били разделени на две. По-тясното платно е било за пешеходци, а по-широкото, павирано с камъни - за превозни средства.


Превозните средства обясняват явните връзки между ранните жители на сегашен Туркменистан и тези на Югоизточен Иран и на Южен Афганистан. Този транспорт е улеснявал пътуванията и е позволявал размяна на стоки и идеи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още