IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шофьорска книжка за 12-годишни

Как се стига до бъдещите шофьори, които са и бъдещи клиенти, и какво е нужно, за да подкараш законно автомобил - у нас и по света

08:33 | 26.06.09 г.
Шофьорска книжка за 12-годишни

Не може да се отрече, че ако говорим за смели и оригинални маркетингови кампании, Mercedes държи едно от първите места. Последното начинание на бранда е организирането на шофьорска академия в глобален мащаб, като курсистите в нея са... деца.


За да се запишат за участие, кандидатите трябва да имат навършени 12 години или да са високи над 1,50 м.


Инициативата, освен да налага в съзнанието ни марката Mercedes, цели да възпита умения и да създаде навици на бъдещите шофьори, преди да се запишат на реални шофьорски курсове.


Курсовете са организирани на етапи, като след всяко ниво детето получава колан в различен цвят, както е при джудо заниманията. Когато се сдобие с последния – черен колан, детето е обучено да издържи теоретичния шофьорски тест и в зависимост от преценката на инструктора ще му се разреши да кара кола на Mercedes.


Не е много ясно дали ефектът е особено възпитателен за бъдещите млади шофьори и какви точно знания и умения придобиват те, още повече че им остава и доста време до записването на курс за истинска книжка.

Самите курсове по света продължават различно време. Докато у нас кандидат-шофьорите в момента трябва да карат 31 задължителни часа, да са присъствали две седмици на теоретични часове и да са навършили 18 години, за да имат право да управляват автомобил с категория B, то другаде има леки вариации на правилата.


Например:

В Австрия
курсовете се състоят от практическа и теоретична част и минимум 3 000 км шофиране с инструктор. Желаещите да се сдобият с книжка трябва да са навършили 16 години, за да започнат курсовете, а изпита могат да вземат на 17. След придобиване на правоспособност следват две години пробен период, в който ако бъдат спрени с алкохол в кръвта, дори под допустимото количество, пробацията се прекратява и им се отнема книжката. Година след взимане на изпита се прави нов изпит с инструктор и групова дискусия.

 

В Германия курсовете за кормуване се провеждат само в специализирани училища. На изпита могат да се явят всички, навършили 17 години, а след това до 18-тата си годишнина са задължени да шофират под надзора на по-опитен човек. След изкарване на изпита има две години пробен период, който се прекратява, ако има нарушения и изпитът се държи наново. Алкохолът по принцип е недопустим до навършване на 21 години.

 

Франция разрешава обучението да започне от 17,5 години в специализирано училище и на 16, ако тийнейджърът се запише на предварителна програма, която включва минимум 20 часа тренировка на полигон, 3 000 км шофиране с придружител и две-три срещи с инструктора за разговор и обратна връзка за това колко добре се справя. Минималната възраст за явяване на изпит е 18 години. След изпита има три години пробен период и задължително изискване за поставяне на буквата „А” в задната част на колата за сигнализиране за млад шофьор. Има ограничение и в скоростта, която трябва да е до 110 км/ч на автомагистрали вместо разрешените 130 км/ч.

 

В Швеция курсовете могат да започнат на 16 години. Изпитът се държи след навършване на 18 години. След него изпитателният период е две години. Ако по време на него се случат нарушения, наказанието е отнемане на книжката и повторно явяване на изпит.

 

Във Великобритания изпитът може да бъде държан на 17 години. За разлика от другите страни в Обединеното кралство уроците по кормуване не включват каране по магистрала. След изпита има две години пробен период, по време на който книжката може да бъде отнета при шест наказателни точки, за разлика от по-старите шофьори, чиято правоспособност се отнема при дванайсет. В случай че книжката му бъде взета, младият шофьор се явява отново на изпит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още