IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dacia 1300 се прероди на хартия като луксозен седан

Румънски дизайнер предложи свое виждане за легендарния модел, което обаче едва ли ще стигне до серийно производство

12:24 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Александру Марис</em></p>

Снимка: Александру Марис

Още през 1969 г., само 4 години след като диктаторът и лидер на комунистическата партия Николае Чаушеску застана начело на Румъния, местният автомобилен производител Dacia пусна в производство модела 1300, което всъщност представляваше седанът Renault 12, но със сменена емблема.

Макар че френската версия бе спряна през 1980 г., Dacia продължи да обновява модела и го произвеждаше в различни варианти чак до 2006 г. По това време се появи и успешната Dacia Logan, но тя така и не успя да достигне култовия статут на модела 1300, който продължава да е любим на няколко поколения румънци. И който и до ден днешен може да бъде видян по пътищата на северната ни съседка.

Именно на тези хора най-вероятно ще се хареса този Dacia 1300 Concept, представляващ интерпретация на класическия седан. Той е създаден от румънския дизайнер Александру Марис, като най-вероятно няма да има шанс някога да се появи в серийно производство и ще си остане единствено на хартия, съобщава Autoevolution.

Авторът на концепта твърди, че неговата Dacia 1300 има съвсем различна цел от тази на прародителя си. Марис я определя не като народен автомобил, а като луксозен седан, който трябва да се конкурира с Audi A7, Mercedes S-Class и Porsche Panamera. Александру има идея и за задвижването - комбинация от мощен V8 двигател и електромотор. Задвижването е задно, въпреки че оригиналът е с предно.

Дизайнерът подчертава, че е свършил работата си на около 85%, затова обещава в близко бъдеще да ни запознае с по-нататъшните резултати от тази интересна разработка.

Още снимки вижте в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още