IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успехът на LaFerrari изостри апетита на концерна към хибриди

Ferrari става част от засилващата се тенденция сред автомобилните производители да се предлагат мощни автомобили с по-ниски емисии

14:17 | 22.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ferrari планира да произведе само 499 бройки от модела&nbsp;LaFerrari. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ferrari планира да произведе само 499 бройки от модела LaFerrari. Снимка: Ройтерс

Италианският производител на спортни автомобили Ferrari SpA планира да увеличи производството си на хибридни автомобили след успеха на LaFerrari, пише Bloomberg.

"Не вярвам в електрическите коли, но вярвам силно в хибридите", заяви президентът на компанията Лука Кордеро ди Монтедземоло.

Ferrari, която е най-печелившото поделение на базираната в Торино Fiat SpA, показа спортния LaFerrari на автомобилното изложение в Женева през март. Хибридът с 963 конски сили, който струва над 1 млн. долара и вече е разпродаден, е част от стратегията на Монтедземоло да увеличи приходите със специални версии на продукцията, предлагани в ограничен брой. 

LaFerrari използва технология, разработена за Формула 1 и комбинира два електрически двигателя с 12-цилиндров бензинов двигател. Така моделът е с мощност, която е по-силна от всички останали предишни модели, като в същото време консумацията на гориво е намалена с цели 40%.

LaFerrari бе разпродаден още преди да бъде изложен. Ferrari планира да произведе само 499 бройки от модела, като всяка от тях ще има собствен сериен номер и седалка за шофьора, създадена специално за тялото на собственика.

Ferrari е част от една засилваща се тенденция сред автомобилните производители да се предлагат мощни автомобили с по-ниски емисии. Предстои на автомобилното изложение във Франкфурт през септември Porsche AG да представи версия за 845 000 долара на 918 Spyder.  BMW също ще покаже супер-автомобила си i8, а Land Rover ще започне да продава първите си хибриди - два SUV модела, във Великобритания през идния месец.

Според изследователите от HIS Automotive производството на луксозни хибридни автомобили може да се увеличи близо десет пъти до 56 364 бр. През 2016 г. в сравнение с 5938 през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още