IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел даде зелена светлина за помощта за PSA Peugeot Citroën

Разрешението е само временно за период от шест месеца, докато цялата група представи план за реорганизация

15:57 | 11.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	PSA Peugeot Citro&euml;n може да поеме глътка въздух след решението на ЕК. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

PSA Peugeot Citroën може да поеме глътка въздух след решението на ЕК. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия е одобрила държавната помощ в размер на 1,2 млрд. евро за автомобилната банка на страдащия от финансови проблеми френски автомобилен производител PSA Peugeot Citroën. С парите Peugeot трябва да пласира държавно хеджирани облигации, поясни ЕК в понеделник в Брюксел.

"Тази гаранция е необходима, за да се запази достъпа на PSA до свободния пазар и да се избегне всякакъв риск за френския банков сектор", пишат регулаторният орган за конкуренцията, цитиран от Bloomberg. Помощта е по-специално за финансовото подразделение на компанията Banque PSA Finance.

Държавното подпомагане вече бе договорено през октомври 2012 г. По онова време затрудненият производител на автомобили PSA получи ангажимент от страна на френската държава за държавни гаранции в размер на до седем милиарда евро. PSA също така ще закрие доста работни места и ще разчита на партньорството си с германския производител Opel.

Peugeot обяви, че разговорите за стратегическо партньорство с General Motors, компанията-майка на Opel, са довели до споразумение за разработване на четири съвместни автомобила – две малки икономични коли, компактен кросоувър и ван. Първите съвместни автомобили трябва да бъдат представени към края на 2016 г., като френската компания очаква сътрудничеството да генерира спестявания от 2 млрд. евро годишно.

В замяна на държавната помощ правителството и синдикатите ще получат представителство в борда на компанията. Сделката включва също и отказ от изплащане на дивиденти, обратно изкупуване на акции или предоставяне на бонуси на мениджърите, докато автомобилостроителят се ползва от подкрепата на държавата.

PSA се ангажира също така да насърчава френските доставчици. Това може да доведе до евентуални конфликти в случай на сделка с GM, защото американският концерн се интересува единствено от това да получи най-благоприятни условия – независимо дали от френски или други доставчици.

Разрешението е само временно за период от шест месеца, докато цялата група PSA представи план за реорганизация, поясни Европейската комисия. "Този план трябва да гарантира жизнеспособността на банковото дружество на PSA".

Финансовото подразделение на PSA е специализирано в предоставянето на заеми за автомобили. Заради отрицателните кредитни рейтинги за цялата група, по време на кризата вземането на кредити се оскъпи. Поделението е особено засегнато, защото в сравнение с другите конкуренти не оперира с бизнес залози. С държавната помощ банката на PSA може през следващите шест месеца да издаде облигации с падеж от три години.

Според договорите на ЕС Европейската комисия следва да одобри всяка държавна помощ, за да се предотврати нарушаване на конкуренцията в Европа. Само при наличие на план за преструктуриране може да бъде взето цялостно решение за помощта за PSA Group, заяви говорител на еврокомисаря за конкуренцията Хоакин Алмуня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Точно така, похарчете ги и елате пак да дадем. Народа черпи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още