IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes създава проблеми на Daimler

Въпреки спада в оперативната печалба Daimler ще изплати по-висок от очакванията дивидент в размер на по 2,20 евро за акция

14:50 | 07.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Перлата в короната на Daimler - Mercedes-Benz създава притеснения на автомобилния производител. Подразделението се погрижи за стабилен срив на оперативната печалба през миналата година. Само продажбата на пакета от EADS дава тласък на резултатите. Предпазливата перспектива заради трудните пазарни условия обаче се възрпие положително от инвеститорите, предаде Ройтерс.

След спада на печалбата на основата си марката Mercedes-Benz Daimler очаква ново понижение на приходите и през текущата година. Печалбата преди лихви и данъци през 2013 г. в подразделението за автомобили ще бъде малко под равнището от 2012 г., обяви Daimler.

Продажбите на традиционната марка растат незначително, а повечето конкуренти отчитат двуцифрен ръст. В момента сериозната разлика е в Китай. В това Елдорадо на луксозните автомобили Mercedes-Benz се бори от месеци с неефективни системи за дистрибуция.



Всички други подразделения се очаква да надминат резултатите от миналата година.

За изминалата 2012 г. консолидираните приходи са нараснали до 114,3 млрд. евро спрямо 106,5 млрд. евро година по-рано. В поделението Mercedes-Benz Cars заради по-слабия бизнес в Китай и по-високите разходи за нови модели, както и заради разширяване на производствената база в чужбина, е отчетен значителен спад на печалбата – от 5,2 млрд. евро до 4,4 млрд. евро. Това е причината и за свиването на оперативната печалба на целия концерн от текуща дейност до 8,1 млрд. евро спрямо 9 млрд. евро година по-рано.

Въпреки спада в оперативната печалба Daimler ще изплати стабилен дивидент на акционерите си в размер на 2,20 евро за акция.

Чистата печалба се покачва до 6,5 милиарда евро от 6 милиарда евро по-рано, след като Daimler се раздели от пакета си акции в европейския авиационен и отбранителен консорциум EADS.

До 2014 г. в подразделението за автомобили трябва да бъдат спестени 2 млрд. евро. Освен това се очакват и неназовани конкретно по-високи приходи. Дитер Цетче вече обяви своя пакет от мерки Fit for Leadership, но досега не са известни подробностите за обема на спестяванията.

Резултатите бяха добре посрещани от участниците в борсовата търговия. „Като цяло цифрите са малко по-добри от очакванията“, казва дилър, който подчертава като положителен знак обявяването за изплащането на дивидентите от 2,20 евро за акция.

Анализатори очакваха максимален размер на дивидента от 2 евро. Михаел Пунцет от DZ-Bank също е приятно изненадан. Перспективата за текущата година се основава на по-уверена оценка на продажбите на автомобили в световен мащаб. Според Пунцет те могат и да се окажат твърде оптимистични. Самите числа според анализатора са в унисон с очакванията, въпреки че Mercedes-Benz Cars не успява напълно да ги изпълни.

В ранната търговия акцията на Daimler отчита ръст от 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
stasi666
преди 11 години
Mercedes отдавна изостават от БМВ и Ауди и като комфорт и качество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още