IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler е пред влизане в китайския си партньор

Германският производител се опитва да навакса изоставането си зад родните конкуренти BMW и Audi

14:38 | 31.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Швабите се опитват да наваксат изоставането си зад родните конкуренти BMW и Audi. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швабите се опитват да наваксат изоставането си зад родните конкуренти BMW и Audi. Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Daimler планира да влезе в китайския си партньор Beijing Automotive (BAIC). Споразумение за сделката може да бъде подписано в петък в Пекин, твърдят информирани източници пред новинарската агенция dpa. "Ние няма да коментираме този въпрос", заяви същевременно говорител на Daimler.

Както съобщават бизнес вестникът Jingji Guanchabao и други китайски медии, базираната в Щутгарт компания иска да вземе дял от най-малко 10 до 20 процента от BAIC Motor – подразделението на китайския автомобилен производител. Китайският интернет портал Tencent цитира източник, според който делът може да бъде дори по-висок.

На свой ред BAIC в бъдеще ще държи вместо 50 на сто 51 процента, а с това и мажоритарният дял в джойнт венчъра Beijing Benz, където днес се строят C-и E- класата и джипа GLK.

Ако китайската компания получи мажоритарния дял от съвместното предприятие, тя може да го управлява като своя собственост. Това е важно за евентуалния дебют на фондовата борса, пояснява експерт от бранша. BAIC Motor първоначално обяви, че до края на тази година ще направи първично публично предлагане в Хонконг, но то може да бъде отложено и за 2014 г., съобщава Jingji Guanchabao.

С дял до 20% Daimler може да се надява на място в борда на BAIC. По този начин швабите ще бъдат най-големият чужд основен акционер при китайския си партньор. По-големи дялове ще имат само китайски инвеститори групи.

Участието в BAIC ще бъде следваща стъпка на концерна от Dax в преследването на допълнителен импулс в Китай. В момента конкурентите производители на автомобили от луксозния клас BMW и Audi са пред Daimler по отношение на продажбите в гигантската империя. Главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Зетче обаче иска да надмине баварците не по-късно от 2020 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още