IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen е доставил над девет милиона автомобила през 2012 г.

Концернът от Волфсбург отчете най-добрата година в историята си и се готви до 2018 г. да стане световен лидер с над 10 млн. продажби

11:48 | 14.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Произведените във фабриката Autoeuropa автомобили на германския концерн в очакване да бъдат транспортирани на португалското пристанище Сетубал. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Произведените във фабриката Autoeuropa автомобили на германския концерн в очакване да бъдат транспортирани на португалското пристанище Сетубал. Снимка: Ройтерс

Проблемен пазар за VW остава Европа. В родината продажбите спадат с 0,3 на сто до 3,67 млн. броя. Само добрите продажби в Германия и Русия спасяват резултатите. В разтърсените от кризата западноевропейски пазари VW губи силно позиции.

Председателят на Управителния съвет Кристиан Клингер обяви, че несигурността в Западна Европа ще се запази. "Конкуренцията ще се изостри", каза той. Клингер не изключва и германският пазар да падне през 2013-а. В някои заводи там се работи на непълно работно време, което е скъпо за производителите. "Говори се за 3 милиона автомобила", заяви Винтеркорн по повод обема на излишния капацитет и успя да даде само бегло изявление за производството на VW: "Ние ще се опитаме да използваме нашите фабрики. Ние не сме песимисти". По-прецизен обаче щял да бъде при представянето на годишния финансов отчет през март. 

По отношение на марките основният бранд VW отчита най-силния ръст – с почти 13% до 5,74 милиона единици. Audi е нараснал с 11,7% до 1,46 милиона броя, Skoda с близо седем на сто до 940 000. Porsche постига ръст от почти 19% до 141 000 броя – рекордни продажби. Испанската марка Seat остава слаба с повече от осем процента спад до 321 000 продажби. Винтеркорн заяви, че основната задача на Seat е възможно най-скоро отново да бъде печеливш бранд.

Производителят на спортни автомобили и дъщерно дружество на VW – Porsche, записва прз 2012 г. най-успешната година в историята си. Производителят увеличи продажбите с 18,7% до над 141 хиляди единици. За 2013 г. главният изпълнителен директор на Porsche Матиас Мюлер обяви два нови модела в Детройт - супер спортния автомобил 918 Spyder и малкия джип Macan.

Повече от половината от продажбите за 2012 г. идват от джипа Cayenne с 74 800 броя. Най-важният регион за продажби остава Азиатско-тихоокеанският с ръст от 24 на сто до 50 400 единици. Дъщерното дружество на VW планира да увеличи до 2018 г. продажбите си до 200 000 превозни средства на година.

Новата нискобюджетна кола на концерна няма да се казва VW. Винтеркорн обяви, че автомобилният производител ще вземе окончателно решение през тази година за въвеждане на оферти под най-евтиния засега продукт на концерна. Новият автомобил да се казва VW, е "изключено от днешна гледна точка". Автомобилът с работно име "Budget Car" не бива да вреди на основната марка Volkswagen, заяви Винтеркорн. С това изказване той има предвид конкурента Renault, чието дъщерно дружество Dacia отнема по мнението на много пазарни експерти част от клиентите на компанията-майка. VW няма да предложи евтината кола в Германия, а на пазари като Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още