IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen е доставил над девет милиона автомобила през 2012 г.

Концернът от Волфсбург отчете най-добрата година в историята си и се готви до 2018 г. да стане световен лидер с над 10 млн. продажби

11:48 | 14.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Произведените във фабриката Autoeuropa автомобили на германския концерн в очакване да бъдат транспортирани на португалското пристанище Сетубал. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Произведените във фабриката Autoeuropa автомобили на германския концерн в очакване да бъдат транспортирани на португалското пристанище Сетубал. Снимка: Ройтерс

Производителят на автомобили Volkswagen отчете през 2012 г. най-добрите дванадесет месеца в историята си въпреки увеличаване на съпротивата и през новата година остава по пътя към успеха: "Volkswagen е фокусирана на 100% върху растежа“, заяви главният изпълнителен директор Мартин Винтеркорн в неделя вечер в американския град Детройт в навечерието на най-голямото автошоу в САЩ.

Най-големият автомобилен производител в Европа е продал през 2012 г. за първи път в историята си в световен мащаб повече от девет милиона превозни средства. Производителят от Волфсбург е продал от своите марки леки автомобили около 9,07 милиона коли, което представлява ръст от 11,2%, пише в свой анализ германският икономически всекидневник Handelsblatt.

С този резултат концернът има всички предпоставки "да играе водеща роля на световните пазари", заяви Винтеркорн. Той планира до 2018 г. компанията му да стане най-големият автомобилен производител в света и да продава повече от десет милиона автомобила годишно. За 2012 г. в най-добрия случай обаче класирането ще бъде на второ място - световният лидер Toyota е успял да продаде в световен мащаб 9,7 милиона автомобила. Това е с 22% повече в сравнение с миналата година, когато природни бедствия намалиха производството и продажбите.

В световен мащаб VW расте особено силно в Северна Америка и Азия. В Северна Америка, автомобилният производител е продал 841 500 коли - с около 26% повече, най-вече заради нова нова, специално проектирана за САЩ кола от средната класа.

Само в САЩ VW и Audi са продали 580 000 автомобила, повече от досега най-успешната година на концерна тук - 1970-та. Винтеркорн обяви и премиерата на нов голям джип специално за американския пазар, който ще бъде представен в понеделник. В същото време той намекна, че отворилата врати през 2011 фабрика на VW в Съединените щати може да бъде разширена. "Когато му дойде времето, ще вземем решение за разширяване". Винтеркорн потвърди, че губещият от години американски бизнес ще отчете и през 2013 г. печалба.

На най-големият единичен пазар Китай VW отчита ръст от 25 на сто до 2,8 млн. коли. В Южна Америка германците отчитат растеж от 8% и надминават границата от 1 млн. превозни средства.

Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още