IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските производители на автомобили се снаряжават

След втора поредна година с ръст Ford и General Motors гледат към бъдещето и назначат хиляди нови служители

14:00 | 11.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските производители на автомобили се снаряжават

Американските автомобилни производители Ford и General Motors разширяват отделите си за развитие.

За разработването на нови модели Ford ще назначи през тази година 2200 нови служители. Отворени позиции в компанията има за инженери и специалисти по производство, както и за ИТ специалисти, съобщи Ford в петък. 

Преди всичко новите колеги ще работят над създаването на икономични превозни средства, заяви главният изпълнителен директор на Ford за Северна и Южна Америка Джо Хинрикс, цитиран от Ройтерс. Някои от новите работни места вторият най-голям автопроизводител на САЩ ще попълни с временно назначени работници и стажанти. 

И General Motors (GM) ще назначи в родината си 1000 нови служители: разработчици на софтуер, техници за работа с бази данни, ръководители на проекти и други експерти в областта на информационните технологии, каза в четвъртък (местно време) GM в седалището си в Детройт.

Те ще работят в новия център за иновативни технологии в Атланта, Джорджия, третият от четири такива центрове. Първите два са в Остин, Тексас и в Уорън, Мичиган. Атланта е била избрана заради близостта си до университетите, които обучават ИТ специалисти. Четвъртият подобен център все още не е открит.

Въпреки назначенията автомобилостроителите остават предпазливи дори и след кризата, и се опитват да поддържат растежа си с по-малко работна сила, отколкото преди кризата. Независимо от това Ford вече дава работа в родината си на почти 14 на сто повече работници, отколкото в разгара на рецесията през 2009-а.

Още миналата година компанията е наела повече от 8100 нови служители. Така групата уреди над половината част от споразумение със синдиката UAW, добавиха от Ford. Договорката предвижда до 2015 г. в САЩ да бъдат създадени общо 12 хиляди нови работни места.

Ford отново започна да отчита добри резултати. През декември групата постигна най-големи продажби за този месец от 2006 г. насам. Като се има предвид кризата в еврозоната вътрешният пазар на САЩ в момента се разглежда като една от надеждите за целия отрасъл.

Акциите на Ford поскъпнаха с 2,7% във вчерашната американска сесия, след като от автопроизводителя обявиха, че удвояват тримесечния си дивидент до 10 цента на акция, при това само 9 месеца, след като обявиха първо плащане на дивидент от близо 5 години.

Спадът в продажбите в Западна Европа обаче доведе до големи съкращения при GM - конкурентът на Ford преустановява производството на автомобили в завода на своето дъщерно дружество Opel в Бохум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още