IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford надхвърля очакванията

По-ниски разходи и по-високи цени на вътрешния пазар на американския автомобилен производител компенсираха слабостта в Европа

19:04 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ford надхвърля очакванията

Гладко протичащият бизнес на вътрешния пазар на САЩ и намалените разходи спасиха Ford от спад в печалбата. Това позволи на концерна със седалище в Диърборн близо до американския град Детройт почти да забрави за спада в продажбите на автомобили в Европа през третото тримесечие. Бордът, начело на който застана синдикът Алън Мълали, обяви във вторник печалба преди облагане с данъци за периода от юли до септември от почти 2,2 млрд. долара, предаде Ройтерс.

В Европа автомобилният концерн отчете загуба преди облагане с данъци от близо 0,5 млрд. долара, почти три пъти повече от миналата година. Ford обяви предварително, че заради срива на продажбите ще закрие три завода в Белгия и Обединеното кралство с общо 5700 служители, а целта е компанията да излезе на печалба в европейския си бизнес до 2015 г.

Дотогава Ford ще премине през засушаване в Европа със загуби от повече от 3 милиарда долара за следващите две години. Очаква се заради закриванията на заводи производството да се свие с 350 000 автомобила, тъй като в резултат на дълговата криза в Южна Европа почти не се продават нови автомобили.

Със затварянето на заводите Мълали, който вече преди няколко години успешно санира американския самолетостроител Boeing, постави останалите производители на автомобили под напрежение. Докато конкурентите, като GM, все още се борят със синдикатите в Opel или планираните съкращения не могат да се осъществят заради намеса на правителството, какъвто е случаят в Peugeot, Ford вече действа. С това американският концерн избягва няколкомесечни спекулации, които биха могли да навредят на имиджа.

По този начин Ford пое по пътя, който измина преди няколко години в САЩ. Тогава GM, Ford и Chrysler съкратиха масово служители в родината си и затваряха редица заводи, за да се измъкнат от кризата, причинена от самите тях чрез погрешна политика за модели и ценовите войни помежду си. Междувременно благодарение на помощ от правителството GM сега отново набира сила и се бори с Toyota и Volkswagen за върха на световния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още