IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda става по-песимистична

Компанията намали с 20% прогнозата си за годишната печалба заради островния спор между Япония и Китай

13:19 | 29.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сбъдването на мечтите на Honda се отлага... <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сбъдването на мечтите на Honda се отлага... Снимка: Ройтерс

Островният спор между Китай и Япония накара Honda да сложи кръст в отчета си за годишните печалби. В понеделник японският производител на автомобили оряза прогнозата си за нетната печалба за текущата финансова година, която приключва през март, с 20% до 375 млрд. йени (3,6 млрд. евро). Само през септември продажбите в Китай са се свили с около 40 на сто, предаде Ройтерс.

Експерти очакват, че и останалите японски автомобилни производители като Toyota и Nissan ще намалят прогнозите си при представянето на тримесечните си резултати през следващата седмица. От гняв към поведението на Япония в спора за островната група в Източнокитайско море китайските потребители бойкотират от средата на септември много японски стоки.

През второто тримесечие от юли до септември печалбата на Honda се повишава с 36% до 800 млн. евро (82,2 млрд. йени). Въпреки това и независимо от силния растеж резултатът на концерна остава малко под очакванията на експертите, които очакваха по-силно завръщане след загубата през миналата година в резултат на земетресението и вълните цунами в Япония.

С оглед на силната йена и кризата в Китай прогнозата за глобалните продажби на Honda за цялата година се ревизира надолу с 180 000 единици до 4,12 милиона автомобила. В Китай производителят на автомобили очаква в периода от януари до декември да е продал само 620 000 автомобили, вместо предвидените по-рано 750 000 коли.

След обявяването на новите резултати и очаквания за печалба акциите на Honda спаднаха с над 4%. Книжата на Toyota губят над 1%, а тези на Nissan све понижават с почти 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още