IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на олдтаймърите продължават да растат

Силните летни търгове за редки и интересни класически коли насърчиха целия пазар

14:05 | 09.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Sunbeam 25 HP SC от 1928 г. и Jaguar XK 140 FHC от 1957 г. по време на търг за редки автомобили в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Sunbeam 25 HP SC от 1928 г. и Jaguar XK 140 FHC от 1957 г. по време на търг за редки автомобили в Берлин. Снимка: Ройтерс


„Свидетели сме на това как определени коли правят повече пари, отколкото когато и да е в миналото, особено автомобили с отлично потекло или редки по принцип“, пояснява и Джеймс Найт, директор на отдела за световен мониторинг към аукционната къща Bonhams.

Но всяко лято отново и отново тези големи резултати на търговете се отразяват на развитието на ценовите индекси. И тъй като при индекса HAGI само 30 на сто от сделките са от търгове, скоро налице ще е различен образ на цените. Така например резултатите от септември показват успокоителна тенденция.

Така от началото на годината индексът за класически автомобили HAGI се увеличава с 21,49%, в сравнение с доста слабия юли ръстът през август възлиза на 12,3%. Досега стойността на индекса за исторически автомобили нарастваше от 1980 г. насам средно с около 12% годишно. За сравнение: S&P Global 1200 нарасна със 7,9% от началото на годината.

Класическите Ferrari-та, които HAGI обхваща в отделен индекс, през август отчитат ръст от дори 15%, всички останали коли отвъд Ferrari – с 14%. 

И историческите модели на Porsche имат при HAGI свой собствен подиндекс, т. нар. P-Index, който обаче през август е отчел скромния ръст от едва 3,4%. Но моделите на компанията със седалище Цуфенхаузен почти не бяха представени на търга в Пебъл Бийч. Все пак едно Porsche 911 Carrera RS 2.7 бе продадено за 465 000 долара, докато за този модел цените обикновено са до 300 000 евро.

Разнопосочното развитие на отделните индекси е също една индикация, че класическите автомобили не са сериозна инвестиция със стратегията „една кола ми стига“ или "верен на една марка". Инвеститорите знаят, че с цел да се избегнат така наречените „касетъчни рискове“ не бива да носят „всички яйца в една кошница“, а да диверсифицират, за да сведат до минимум риска.

Професионалните колекционери на висококачествени класически автомобили трябва да имат предвид, че оценката на пазара понякога се променя със светкавично темпо.

Важна тенденция е търсенето на автентични автомобили, които дори са с оригиналната си боя, а ако всички износващи се части са като нови и позволяват на тези превозни средства да се движат спортно, една или две драскотини по боята няма да им попречат да постигнат рекордна цена, пише още Handelsblatt. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още