IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът на Ford в Генк пред закриване?

Компанията се отказва от стратегията да продава в Европа само коли, произведени на континента и ще започне внос

18:07 | 13.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Завод на Ford до Валенсия, Испания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Завод на Ford до Валенсия, Испания. Снимка: Ройтерс

Американският автопроизводител Ford очевидно е изправен не само пред смяна в мениджмънта, но и пред намаляване на производствените капацитети. Един от европейските му заводи е заплашен от затваряне. Според Dow Jones Newswire с най-големи шансове да бъде закрит е заводът в Генк, Белгия, на около 120 километра западно от Кьолн. В момента работна група работи върху пакет за от мерки за изпадналите в затруднение европейски операции.

Говорителят на Ford за Европа отказва конкретен коментар. „Ford ще провери всички операции в Европа, за да реагира адекватно на трудностите от близкото бъдеще“, казва той. В дългосрочен план концернът иска бързо да пусне нови модели на пазара, да коригира предлагането към търсенето и да намали разходите си.

В завода в Генк, който принадлежи към германската Ford Werke GmbH, работят около 4000 служители. Там преди всичко се асемблира моделът Mondeo. В САЩ превозното средство от среден клас се предлага под името Fusion. В Америка в момента пък се увеличава производствения капацитет. Ако там започнат да се произвеждат и превозни средства за Европа, то затварянето на белгийския производствен обект ще стане още по-необходимо.

Освен това белгийските профсъюзи се считат за по-немощни в сравнение с представителите на работниците и служителите в Германия и Великобритания, където Ford също има заводи.

Очаква се ръководителят на бизнеса на Ford в Северна и Южна Америка Марк Фийлдс да наследят действащия изпълнителен директор Алън Мълали. Според информация на източници от компанията Фийлдс скоро ще поеме новосъздадения пост на главен оперативен директор. Така 51-годишният мениджър ще бъде в добра позиция да наследи Мълали, веднага след като 67-годишният главен изпълнителен директор се оттегли от поста си. Фийлдс вече има натрупан богат опит: преди да се завърне в Северна Америка през 2005 г.  той е бил отговорен за бизнеса на компанията в Европа.

Ford страда от икономическия спад в Европа. Продажбите през 2012 г. се очаква да се свият за пета поредна година. Мълали вижда проблемите на Ford в Европа главно като собствено дело и затова иска да намали разходите и да увеличи приходите си, за да бъде печеливш.

За тази цел концернът ще представи три нови модела в Европа. И трите - Ford Mustang и джиповете Edge и EcoSport, вероятно ще се произвеждат извън Европа и след това ще се внасят, което ще е сбогуване от досегашната стратегия на Ford.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още