IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-тъжният рожден ден на Opel

Основаната преди 150 години компания се съгласи да намали работното време, за да предотврати закриване на заводи

16:55 | 23.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	В навечерието на големия юбилей служителите на Opel имат малко поводи за радост. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В навечерието на големия юбилей служителите на Opel имат малко поводи за радост. Снимка: Ройтерс

22 септември 1987. В театъра на Рюселсхайм Opel празнува своята 125-та годишнина, музикалната група Spider Murphy Gang свири своите хитове, като Skandal im Sperrbezirk и Schickeria, а дори тогавашният канцлер Хелмут Кол пристига на тържеството в модела Opel Torpedo от 1911 г.

Ако основателят на компанията Adam Opel, който щеше да навърши 150 години на този ден, можеше да присъства, със сигурност щеше да е горд.

По онова време - след шест години на загуба, доверието и оптимизмът отново завзеха Рюселсхайм. С пазарен дял от 15,6% компанията бе по петите на големия си конкурент Volkswagen. Новите модели Senator B и Omega обещаваха по-добро бъдеще. Тайно се таяха надежди дори за премиум сегмента, тъжно се напомняше за славното минало с модели като Kapitän, Admiral и Diploma.

„Ние искаме да виждаме нашите продукти и пред клубовете за тенис на корт или голф клубовете", каза бившият шеф на Opel Хорст В. Херке. 1987-а ще бъде годината, която ще донесе поврата, бяха сигурни работниците на Opel. Последва най-добрият резултат за последните осем години.

25 години по-късно от доверието към Opel остана малко. За 150-та годишнина няма да има тържества в залата на Рюселсхайм. Вместо това са предвидени малки регионални празненства за подразделенията на Opel. Величествени речи не се очакват, няма да свири прочута група, а канцлерът Ангела Меркел вероятно ще е далеч.

За скъпи развлечения не е предвиден бюджет. Само служители и „приятели на марката“ са поканени. Юбилеят трябва да се превърне в „честване на регионите“, казват от Opel. Но регионът Рюселсхайм, в който десетки хиляди работни места зависят от производството на автомобили, има малко основания да празнува.

Настроението на служителите е смразяващо. В продължение на няколко дни ръководството на Opel преговаряше със синдикатите и федералното правителство за въвеждането на намалено работно време. Днес споразумението вече е постигнато: в основния завод в Рюселсхайм и този в Кайзерслаутерн повече от 9 000 работници и служители ще работят по-кратко. Съкратеното работно време е планирано да се осъществи в 20 дни от септември до края на годината.

Обявяването на решението се случва точно на рождения ден на Opel. Преди това синдикатите заплашиха, че ще се съглася с плановете само при увеличение на заплатите. Освен това и ръководството следва да бъде включено в мерките за строги икономии.

Вместо да отправя предизвикателства към конкурентите, Opel е заплашен от спорове в собствения си дом, докато конкуренцията разширява влиянието си.

Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mitaka
преди 11 години
mislq 4e ne spirat astra-ta ami namalqvat kapaciteta .. toest shte se proizvejda samo v chujbina no ne pomna kude
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
лютеница
преди 11 години
спират астрата, може би най успешния си модел. а разчитат на някаква малолитражка,адам и лайфстайл джип??? по добре направо да фалират и да не се мъчат, кой по дяволите ще си купи лайфстайл кола от опел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още