IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как автоконцерните изграждат партньорства

Двигатели с Peugeot-Citroen, маркетинг с Daimler, хибриди с Toyota - така например BMW се съюзява с конкурентите си

13:41 | 13.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Daimler: трезвият съюзник

Жилото е дълбоко забито. „Погледнато в ретроспекция, сливането с Chrysler със сигурност не донесе никаква стойност", признава шефът на Daimler Дитер Цетче преди малко повече от година в интервю за Handelsblatt. Дълго време крахът на наречения през 1998 г. "брак в небето" с Daimler, който приключи през 2007 г. с продажбата на Chrysler на частния инвестиционен фонд Cerberus, възпира компанията от нов голям съюз. Но сега това е история. Швабите си научиха урока. "Ние днес имаме различен подход към сътрудничеството", казва Цетче. "В миналото ние се опитвахме да споделим наравно с партньора си хола, спалнята и кухнята, днес за нас е достатъчно да споделим само кабинета".

Най-важният резултат на новата трезвост е международният алианс на компанията от Щутгарт с френско-японския автомобилен производител Renault-Nissan, сключен през 2010 г. От съюза двете страни се очаква да спестят над два милиарда евро. Сътрудничеството също така включва използването на обща архитектура на превозното средство за малките автомобили Renault Twingo и Smart и сътрудничество с луксозната марка на Nissan - Infiniti в областта на дизеловите двигатели и новата компактна платформа. Освен това двигатели на френско-японския алианс ще се влагат в усъвършенстван модел на Mercedes-Benz A-и B-класа.

Но и в други насоки Daimler предприема сътрудничество със своята марка, за да се справи с конкурентното предимство заради по-големите поръчки на VW. Така през последните години Цетче изгради цяла мрежа за своя концерн. За електродвигателите Daimler сключи съюз с Bosch.

По отношение на така важните за електроавтомобилите литиево-йонни батерии, концернът сключи през 2008 г. партньорство с концерна Evonik, а по-късно изгради сътрудничество и с китайския производител и специалист в батериите Build Your Dreams, за да разработва и произвежда в Китай електроавтомобили.

За развитието на леки каросерии пък компанията със седалище в Щутгарт създаде смесено дружество с японския Toray. А чрез Rolls-Royce Daimler придоби контролния пакет акции в производителя на двигатели и турбини Tognum.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още