IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в чужбина е спирачката за американските автомобилни гиганти

Трите големи концерна от Детройт - Ford, General Motors и Chrysler, се представят добре само в САЩ

18:15 | 26.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Продажбите на нови автомобили в САЩ са отчели ръст от 15% на месечна база. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Продажбите на нови автомобили в САЩ са отчели ръст от 15% на месечна база. Снимка: Ройтерс 

Ford увеличава капацитета си

Оказва се, че Chrysler няма нужда да предлага огромни отстъпки и стимули на потребителите си, за да ги докара до автомобилите. Моделите на компанията стават все по-популярни. Това се дължи на преустройството на продуктовото портфолио през последните две години от Серджо Маркионе, който седи на шефския стол и в Chrysler и Fiat. Италианският автомобилен производител изведе Chrysler от зоната на несъстоятелност и в крайна сметка пое мажоритарния дял.

Американският производител на автомобили потвърди прогнозата си за 2012 г. През нея Chrysler иска да достави 2,3 до 2,4 млн. превозни средства. Продажбите се очаква да достигнат 65 млрд. долара, печалбата се очаква да бъде в размер на до 1,5 млрд. долара. За добрите резултати се очаква да допринесе и новата малка кола Dodge Dart, която ще се появи на пазара през второто тримесечие.

И Ford очаква силна година в Северна Америка. През първото тримесечие продажбите на леки и лекотоварни автомобили нарастват с 8,5% до 537 822 единици. Компанията разшири производствения си капацитет, за да бъде в състояние да преведе през лентата допълнителни 400 000 автомобила през тази година. Това би могло да увеличи приходите от продажби с до 10 млрд. долара.

Но поделението за лизинг Ford Motor Credit ще има по-ниска печалба през тази година, тъй като цените на използваните коли падат. Освен това заради добрите си резултати в САЩ Ford ще трябва да плаща през тази година максималната данъчна ставка от 35%.

Извън Северна Америка обаче Ford изпитва трудности. В обхванатата от криза Европа продажбите падат. Ford очаква през тази година регионът да отчете загуба между 500 и 600 млн. долара. В Южна Америка печалбата ще бъде по-ниска. Дори азиатският бизнес ще бъде на червено, защото Ford трябваше да инвестира сериозно в стремежа си за наваксване, а продажбите още не са добри. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
stasi666
преди 12 години
Качеството и разходът на гориво ги правят тотално глупави за покупка в цял свят,а на месно ниво ниската им цена е определяща и затова без държавата отдавна нямаше да ги има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още