IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японските автоконцерни отново са в надпреварата

Продажбите отново се увеличават, но по-същественият показател за рентабилността все още остава нисък

18:50 | 23.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японските автоконцерни отново са в надпреварата

Ръстове в САЩ

От началото на годината акциите на Toyota поскъпват с 28%, а тези на Honda и Nissan – с по 22%. По този начин книжата и на трите компании поскъпват значително над скока на идекса Topix на японската борса.

„След тежките последици от природните катаклизми през предходната година сега очакваме, че автомобилните производители ще покажат солиден ръст през 2012 г.", пише анализаторът на Goldman Кота Юзава.

Други импулси за ръст ще дойдат от отново растящата американска икономика и програмата за субсидии на японското правителство.

В САЩ Toyota и Nissan отчитат стабилни ръстове. През март Nissan е продал рекордните 126 132 автомобила - ръст от 14,8% на годишна база. Продажбите на Toyota се вдигат със 17,7%, докато Honda е продала с 4,3% по-малко от предишната силна година.

В Китай Nissan и Toyota имат пазарен дял от по 7%, показват данни на Nomura. Honda може да се похвали с дял от 5%.

В Япония продажбите също се вдигат. Нови субсидии могат да насърчат продажбите. Японското правителство отпуска общо 300 млрд. йени, с които ще бъдат насърчени продажбите на икономични автомобили. Програмата влезе в сила на 20-и декември и ще продължи до януари 2013 г.

Рентабилността трябва да се повиши

Въпреки нарастващото доверие обаче японските производители не са безгрижни. Както и за повечето компании от бранша, и за тях Европа остава слабото място. Освен това Toyota, Nissan и Honda имат тежки задължения. А и йената все още е далече от нивото, на което ѝ се радваше президентът на Nissan Карлос Госн. Това се отразява на конкурентоспособността.

Маржовете на печалбата също са все още далеч под мечтаните стойности от началото на 2000 г. Това е особено вярно за Toyota. Концернът възнамерява да подобри през 2012 г. световния рекорд в продажбите от 9,58 милиона превозни средства. Но рентабилността според мнения на анализатори е едва наполовина на нивото преди едно десетилетие.

Наблюдателите очакват, че набраната инерция през тази година ще подобри рентабилността. При Toyota оперативният марж се очаква да бъде 5,1%, а в Nissan и Honda – между 7 и 6,8%, показва анкета на Dow Jones сред анализатори.

Анализаторът от CLSA Рихтер обаче остава скептичен: „Неприятната истина за японската автомобилна индустрия е, че тя вероятно никога няма да достигне отново рекордните печалби от миналото, ако йената не отстъпи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още