IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford влага 580 млн. евро в нов завод в Китай

Концернът ще удвои производствения си капацитет в Китай до 1,2 милиона коли годишно

18:45 | 19.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ford влага 580 млн. евро в нов завод в Китай

Американският производител на автомобили Ford ще построи нов завод в Китай за 760 млн. долара (580 млн. евро). Както обяви в четвъртък в Пекин компанията, с новия завод в Хангжу капацитетът за производство на леки автомобили в Китай ще бъде удвоен до 1,2 милиона коли годишно.

Заводът ще бъде открит през 2015 г. и ще е третата фабрика на щатския производител в Китай след заводите в Чунцин и Нанкин. В азиатската страна щатският коцерн поддържа съвместно предприятие с Changan Ford Mazda Automobile (CFMA).

„Това разширяване ще ни помогне до средата на десетилетието да отчетем ръст от 50% в глобалните продажби - до около осем милиона автомобила годишно", каза Джо Хинрикс, президент на Ford за Азия и Африка. Той очаква, че в Китай през 2020 г. ще бъдат продадени около 30 млн. превозни средства.

„Китайският автомобилен пазар остава един от най-вълнуващите в света", каза Дейв Шох, председател на Ford China преди откриването на изложението Auto Chinа в понеделник.

Според информация на dpa и германският концерн Volkswagen планира нов завод за автомобили в Урумчи (северозападната част на Китай). Споразумението за инвестицията ще бъде подписано в понеделник при посещението на китайския премиер Уън Дзябао в Германия по покана на канцлера Ангела Меркел.

По-рано днес стана ясно, че General Motors (GM) планира да възвърне влиянието си в съвместното предприятие с китайския производител Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC).

По време на кризисната 2009-а година, няколко месеца преди подаването на иск за защита от фалит, закъсалият автоконцерн отстъпи мажоритарния дял в компанията на SAIC. Сега двамата партньори обмислят съвместно да се разширят извън Китай, пише Wall Street Journal. Компаниите са се споразумели за преструктуриране, така че GM да има равноправно участие, заяви главният изпълнителен директор на GM Дан Акерсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още