IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler губи големия си акционер Абу Даби?

Държавният фонд на емирството може да се изтегли от автомобилния концерн, пише Ройтерс

18:22 | 19.04.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Акциите на Daimler поскъпнаха двойно, откакто&nbsp;Aabar придоби 9% от компанията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Акциите на Daimler поскъпнаха двойно, откакто Aabar придоби 9% от компанията. Снимка: Ройтерс

Емирство Абу Даби иска да се оттегли от участието си в автомобилния концерн Daimler. Държавният фонд Aabar ще се оттегли от базираната в Щутгарт компания, предава Ройтерс, като се позовава в четвъртък на два независими източника. Преди това и Manager Magazin писа за тази възможност.

Раздялата може да се случи чрез опционни договори, а в момента се водят преговори за условията за излизане. Инвестиционен банкер е заявил, че Aabar от дъгло време насам е обмислял изтегляне от Daimler.

Цената на акциите потеглиха надолу след публикуването на информацията, губейки 2,7% от вчерашната си стойност. Представители на Aabar не са открити за коментар, а в Daimler отричат за предстоящото излизане. „Ние нямаме доказателства, че Aabar планира да намали дела си в Daimler", каза говорителят.

„Не е имало разговори с нас“, добавя той. Aabar в момента държи девет процента от правата на глас в щутгартския автомобилен производител. „Делът остава 9,04%", каза говорителят на концерна. Daimler и Aabar ще продължат сътрудничеството си не само при производството на автомобили, но и по отношение на Формула 1.

Държавният фонд е най-големият единичен акционер в Daimler - включително и чрез акции на трети лица, за които Aabar има право на реституционен иск. Почти седем процента се държат от държавата Кувейт. Aabar влезе в Daimler през март 2009 г. и предостави на изпитващия по онова време затруднения концерн почти два милиарда евро.

Тогава държавният фонд плати по 20,27 евро на акция, като посочи, че инвестицията е дългосрочна. Междувременно германските луксозни автомобили отново започнаха да се радват на засилено търсене, а цената на акцията се увеличи двойно до 41,65 евро.

В началото на април Абу Даби вече се освободи от своето седемпроцентно участие в партньора на Daimler - Tesla Motors. Чрез продажбата на борсата на тези акции държавният енергиен концерн Abu Dhabi National Energy (TAQA) реализира печалба от 113 млн. долара. Daimler разработва в сътрудничество с Tesla литиево-йонни акумулатори за превозни средства и участва със 7,8% в американския производител на електроавтомобили.

Aabar пък държи 40% от отбора на Mercedes във Формула 1. В хода на започналото през 2010 г. партньорство с Renault Nissan и този алианс придоби 3,1% в Daimler. 66,5% от акциите се държат от институционални инвеститори, а останалите 20,4% - от частни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
те влагат парите си от петрол в автомобилни концерни така 4е да има бъдеще петрола и да няма отка4ане от това статукво....картел, световна конспирация, заговор срещу 4ове4еството...коя е следващата дума в тази поредица от градация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
сетете се кога ще има масови и евтини електро коли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
не разбирате ли?страни производителки на петрол са съсобственици на големи автомобилни производители......ха сега сетете се кога ще има евтини и масови и коли който напълно превъзхождат бензиновите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
... Обаче ако е вярно, значи арабите са надушили нещо дето ние тука, в Европа ще го разберем по-къно ... Щото трябва да се видим отстрани за да разберем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Колега, когато става дума за Daimler думичката"затруднения" се цензурира автоматично от системата ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още