IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компютри заменят шофьорите до 2020 година

GM твърди, че новите технологии ще спрат катастрофите по пътищата

16:13 | 18.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: GM</p>

Снимка: GM

„До края на това десетилетие ще предложим напълно автоматизирани автомобили, които могат да се движат без човешка намеса“. Това поне твърди Алан Тауб, вицепрезидент на General Motors (GM) по научноизследователската част, като допълни, че още през 2015 година ще видим първите автономни возила, които обаче ще се нуждаят от известни човешки напътствия при определени задачи.

Автомобилите ще използват сензори, радари, GPS системи и камери, които ще доставят нужната информация на колата, за да може тя да се движи с минимална човешка намеса или напълно самостоятелно.

Американците изпробват тези системи чрез концепция EN-V (Electric Networked-Vehicle), чийто усъвършенстван, втори вариант беше представен преди няколко дни.

Електрическият автомобил може да се управлява ръчно или да се движи напълно автоматично, което според General Motors ще намали едновременно катастрофите и задръстванията по пътищата.

Втората версия на концепцията EN-V се задвижва от електродвигатели, монтирани във всяко от колелата и предлага автономия от около 40 километра. Градската кола буквално може да завива на място, а двигателите й не само я движат, но подсигуряват и нейното спиране.

Снимки от концепцията EN-V на General Motors вижте в галерията. 

Още новини от света на автомобилите четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още