IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автоматите за напитки стават колонки за зареждане на електромобили

Японски компании се гласят да приспособят многобройните автомати за безалкохолни напитки за зареждане на електрически автомобили

19:22 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Автоматите за напитки стават колонки за зареждане на електромобили

Десет японски компании възнамеряват да използват многобройните автомати за безалкохолни напитки по тротоарите на японските градове и като своеобразни колонки, където да могат да се зареждат електрически автомобили, пише AFP.

Консорциумът включва един от големите производители на автомати за безалкохолни напитки в страната Forking и Panasonic Electric Works, която ще разработва заедно със свои конкуренти зарядните устройства за електромобилите.

Forking е обвързана с компании, които притежават заедно около 1,2 млн. автомати в Япония, или около половината от всички в страната. Компанията планира да инсталира около 10 хил. модула за зареждането на автомобили към автоматите за безалкохолни напитки през първата година от проекта.

Целта на компаниите е да предложат услуга, с която да се ускори значително развитието на инфраструктурата, необходима за разпространението на електромобилите.

Модулът за зареждане на електромобили ще използва електричеството, системата за плащане с монети и достъпът до електропреносната мрежа на самия автомат, а данните ще се изпращат до отдалечен централен сървър.

Проектът официално ще започне в края на март. В Япония има 2,5 млн. автомати за напитки, от които голяма част са на открито.

Телекомуникационните компании SoftBank Telecom и SoftBank Mobile също участват в консорциума, като ще подсигуряват телекомуникационните услуги за свързване на системите за таксуване.

Редица големи автомобилни компании като Nissan залагат на това, че електромобилите ще изместят превозните средства с бензинови двигатели от пътищата след време. Мнозина обаче посочват, че липсата на мрежа за зареждането им е основна пречка за разпространението на електромобилите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още