IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen представи най-ефективния си автомобил

Моделът може да изминава 133 км с един литър гориво, а максималната му скорост е 160 км/ч

17:31 | 31.01.11 г.
Volkswagen представи най-ефективния си автомобил

На фона на засилващата се тенденция все повече производители не само да правят серии автомобили с електродвигатели, но и да подобряват моделите си и да ги усъвършенстват, Volkswagen Group представи последното си творение с конвенционален двигател – двуместният XL1 plug-in хибрид, който може да се движи на дизел или електричество, предава вестник The Telegraph.

Хибридът на немския производител, който има дизелов и електрически двигател, може да измине 133 км с един литър гориво. Автомобилът, който бе представен на мото шоуто в Катар, ще бъде пуснат в производство в лимитирана серия във Великобритания и Германия през 2013 година.

Автомобилът е резултат от 12-годишните усилия на инженерите на компанията, които започват с проекта „One Liter Car” (Кола с един литър) - двуместно возило, което беше подкарано от бившия шеф на VW д-р Фердинанд Пиех през 2002 година от седалището на компанията във Волфсбург до срещата на акционерите на Volkswagen в Хамбург. Колата можеше да измине 135 километра с един литър гориво при максимална скорост от 70 км/ч.

Последната версия на автомобила, която е пригодена за двама, изминава 133 км с литър гориво, вдига близо 160 км/ч и ускорява до 100 км/ч за 11,9 сек.

По думите на управителя на борда на директорите на компанията – Мартин Винтеркорн, ако хората искат да постигнат намаляване на температурните нива на климата в световен мащаб с два градуса до 2050 година, това означава, че средната консумация на автомобилите трябва да бъде от порядъка на 0,9 литра на 100 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още