IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай спасява пазара на луксозни коли

Mercedes, BMW и Audi разчитат на Китай за продажбата на луксозните си модели след спада в Германия

15:26 | 13.08.10 г.
Китайците показват успеха си с колите, които карат. Не е чудно защо тогава лускозните автомобили имат такъв успех в страната. Снимка: sxc.hu
Китайците показват успеха си с колите, които карат. Не е чудно защо тогава лускозните автомобили имат такъв успех в страната. Снимка: sxc.hu

Bayerische Motoren Werke (BMW) AG, най-големят производител на луксозни автомобили в света, Audi на Volkswagen AG и Dailmler AG ще се опитат да противодействат на спада в продажбите в Германия, като развият пазара в Китай, съобщава Bloomberg.

От Audi са продали 53% повече коли в Китай през юли в сравнение с година по-рано, докато Daimler, вторият най-голям производител на луксозни коли в света, са утроили продажбите на Mercedes-Benz на 14 500 броя, а тези на BMW са достигнали до 13 852 броя, съобщиха от компанията в началото на август.

На този фон, продажбите на Audi и Mercedes в Германия са спаднали на годишна база, докато тези на BMW са нараснали с 4%.

Търсенето на луксозни коли в Китай може да изпревари това по целия свят през 2010г. заедно с цялостното по-добро представяне на пазара за луксозни стоки в страната.

Търсенето на автомобили от висок клас в Китай може да надмине ръста на целия автомобилен пазар през 2010 година, тъй като увеличаващият се брой заможни китайци подкрепя продажбите.

От компанията за изследване и проучване на пазара J.D. Power&Associates смятат, че продажбите на луксозни автомобили в страната ще нарастват с двойно по-висок темп от автомобилния сектор като цяло до 530 хил. единици тази година. През 2015 година пък продажбите могат да достигнат 1,1 млн. броя.

„Слаба конкуренция, много силен растеж и желание на местното население да харчи. Тази комбинация е просто експлозивна“, казва Майкъл Дюн, президент на компанията за проучвания на автомобилния пазар Dunne&Co. Богатите китайци „показват успеха пред приятелите си, семейството и колегите с колите, които карат“, обяснява още Дюн.

Продажбите в Китай помагат на немските автопроизводители да увеличат печалбата си въпреки факта, че продажбите в Европа – техният най-важен район за доставки, са нараснали само с 0,6% за първите шест месеца на годината .

Регистрациите на нови автомобили в Германия са спаднали с 30% през юли, показват официалните статистически данни.

През последното тримесечие Volkswagen обяви най-голямата си тримесечна печалба от две години насам, което се дължи основно на търсенето на моделите Audi в Китай.

Ръстът на продажбите на Audi в Китай задминава този на други пазари на компанията, обяви тя в началото на август. Моделите Q5SUV и A8L седан са с ръст на търсенето от 53% до 20 537 броя в Китай, а като цяло по света продажбите на бранда са се повишили със 7,7%.

BMW, които продават моделите от 3-та, 5-та и 7-ма серия в Китай, съобщават за най-висока тримесечна печалба за последните две години и половина. Продажбите в Китай са нараснали двойно през първата половина на годината и са формирали около 11 на сто от всички продажби на компанията, обясни финансовият директор на BMW.

Очаква се продажбите на луксозни автомобили в страната да продължат да нарастват, тъй като се увеличава и броят на богатите китайци, а автомобилните компании много активно започват да предлагат в страната последните си модели, казва Джени Гу, анализатор в шанхайската J.D. Power.

“Ръстът на продажбите на луксозни коли ще се забави, тъй като базата нараства, но все пак растежът ще е по-бърз в сравнение с цялостния автомобилен пазар", добавя Гу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още