IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кола за слепи ще бъде демонстрирана през 2011 г.

Автомобил, шофиран от напълно слепи хора, може скоро да се появи по пътищата

16:28 | 02.07.10 г. 1
Тестове ще се правят с високопроходимия Ford Escape. Снимка: Ford
Тестове ще се правят с високопроходимия Ford Escape. Снимка: Ford

Националната федерация на слепите и Вирджинският политехнически институт съобщиха, че през следващата година се надяват да покажат прототип на автомобил, снабден с технология, която ще помогне на незрящите да седнат зад волана.

Технологията, наречена „интерфейс за незрящи“, ще превежда шофьора през трафика посредством препращане на информация за близкостоящи превозни средства или обекти.

Вибро-ръкавици или поток от компресиран въздух, насочен към шофьора, са сред възможностите за предаване на информация с цел предотвратяване на инциденти и достигане на крайната дестинация.

Застъпници на правата на слепите описват идеята като „стъпка на Луната“, правейки паралел с обещанието на президента Джон Кенеди човечеството да стъпи на спътника на Земята.

Идеята, че слепците могат да шофират, се заражда у президента на Националната федерация на слепите Марк Маурер преди десетилетие, когато постъпва на работа в изследователския институт на Федерацията. „Някои хора помислиха, че съм луд и искам да похарча пари за нещо, което не може да бъде направено. Други решиха, че идеята е страхотна“, казва Маурер.

Подобно превозно средство е било създадено във Вирджинския политехнически институт и показано през 2007 г. на DARPA Grand Challenge – състезание за превозни средства, които могат да се движат без шофьори, финансирано от Министерството на отбраната. С изобретението си университетският тим печели трето място за самоуправляващо се превозно средство, което използва сензори, за да усети трафика, да избегне сблъсъци в други коли и обекти и да се движи като всички останали автомобили.

С този успех зад гърба си Институтът се заема с предизвикателството, отправено от Националната федерация на слепите, да им помогне да създадат кола, която може да бъде управлявана от сляп човек. Учените от института създават двуместно возило с четири колела, което използва сензорни лазери и камери, които играят ролята на „очи“ на колата.

Вибро-жилетка насочва водача дали да ускори, да намали и на къде да завие по пътя.

Федерацията на слепите била впечатлена от показаното и поощрила учените да продължат работата си. Иновациите ще бъдат инсталирани в модифицирания високопроходим модел Ford Escape и ще бъдат демонстрирани през януари 2011 г. на пистата на Daytona International Speedway във Флорида, САЩ, преди състезанието Rolex 24.

Най-новата версия на превозното средство ще има интерфейс за незрящи, който ще им помага да управляват колата. Една от функциите, наречена DriveGrip, използва ръкавици, които вибрират в областта на ставите на пръстите. Вибрацията сигнализира на незрящия накъде и кога да завие.

Друга опция, наречена AirPix, е плочка с размери колкото половин лист хартия формат А4, с множество дупки, от които излиза въздух. Компресираните струи помагат в ориентирането на шофьора за това къде около него и колата му има обекти.

Сляп шофьор, чието име все още не е ясно, ще бъде избран да тества возилото по пистата в Дайтона, симулирайки типични ситуации от карането на автомобил.

От Фондацията на слепите заявяват, че ще отнеме време, преди обществото да приеме слепите шофьори, а и безопасността на технологията трябва да бъде тествана и доказана. Но това е в голяма степен мисия за промяната на начина, по който хората приемат незрящите, казват от фондацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
I-G
преди 14 години
Идеята може да изглежда добра за констукторите и създателите, но определено е с доста голямо ограничение за приложение. Те много хора с пълни сетивни възможности не могат да реагират във всички ситуации, а очите дават най-доброто възприятие за шофьора. Такива коли могат да са за локално придвижване или демонстративни състояния. Ако такъв водач предизвика ПТП дали можете да си представите насрещтните реакции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още