IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите шофьори на скъпи автомобили

Колата за младия шофьор трябва да е снабдена с подходящи системи за безопасност, но най-добре да е далеч от спортните автомобили

13:40 | 15.06.10 г.
Kia Soul
Kia Soul

Американският музикант и продуцент Шон Коумс, по-известен със сценичния си псевдоним Диди, вече си спечели критики заради луксозния Maybach седан, който подари на 16-годишния си син миналата зима. Скъпият подарък обаче, в размер на 350 хил. долара, повдигна въпрос, който много родители си задават, когато купуват първата кола на детето си - коя цена е прекалено висока?

Въпросът за първата кола е в сила не само за страни като САЩ, където големите разстояния предполагат много по-голям брой автомобили на глава от населението. Достъпността на колите ги превръща във все по-масово средство за придвижване и много семейства вече разполагат с по една кола за всеки член, за да гарантират независимостта си. Когато въпросът опира до първата кола на отрочето обаче, се намесват и други притеснения – безопасност, визия и модел, цена, екстри.

Maybach разбира се е твърде скъп пример, но какво ще кажете за новото Audi TT, Mini Cooper или Volkswagen Rabbit? Често зад волана им седи не възрастен човек, за когото би изглеждало нормално да се е наградил със скъпата придобивка, а младото му отроче. И тази тенденция, създала се от известно време насам, предхождаше период, в който да се сдобиеш с нова кола беше лукс, да не говорим за скъпите западни модели.

Днес обаче времената са различни. Технологиите са напреднали и родителите се чувстват виновни ако оставят своите тийнейджъри да шофират кола, която не е снабдена с най-новите технологии за безопасност. Повечето по-нови коли разполагат с въздушни възглавници в цялото купе и антиблок спирачна система. Контролът на стабилността може да ги предпази от поднасяне и евентуално преобръщане – а това може да се окаже решаващо за неопитния на пътя тийнейджър. Volvo наскоро изкара от производство автомобил, който спира автоматично ако сте на път да се ударите в друга кола при бавно движение в засилен трафик, посочва изданието Wall Street Journal.

Оказва се, че и с тези екстри може да се прекали. Има много употребявани автомобили, които са добре приспособени към новите шофьори. Експертите по безопасност на пътя са на друго мнение - те препоръчват на тийнейджърите големи коли, с които не може да се развиват високи скорости. Независимо че не разполагат с последните средства за гарантиране на безопасността на пътя, тези автомобили са достатъчно големи, за да предпазят шофьора и спътниците му при евентуален инцидент.

На пазара се предлагат и два автомобила, които са малки, нискобюджетни, имат добри системи за безопасност и нисък разход на гориво. Такива са моделите на Nissan Cube и Kia Soul, които сякаш са специално конструирани да впечатляват младите шофьори. Трябва да се има предвид все пак размерът им – пред по-големите и обемни автомобили, независимо колко устойчиви и здрави са тези двата, те нямат особени шансове при инцидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още