IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безпилотен самолет, който се зарежда във въздуха?

Машината все още е проект, който предвижда самолетът да се зарежда с лазерни установки, изградени в мрежа на земята

17:27 | 05.05.10 г.
Безпилотен самолет, който се зарежда във въздуха?
Американската компания LaserMotive обяви, че предвижда да създаде първия безпилотен самолет с електрически двигател, който ще се зарежда във въздуха, без да се налага кацане, съобщи изданието Лента.ру. Зареждането ще се извършва с помощта на наземна лазерна установка.

Технологията за зареждане на безпилотния самолет се основава на използването на лазерна установка, която в нужния момент ще "осветява" с лъч летателния апарат. На него ще бъдат монтирани конструирани по специален начин слънчеви батерии, които ще трансформират лазерната енергия в електрическа.

Самолетът няма да бъде свързан непрекъснато с лазерната установка, а ще трябва да се намира в обсега й на действие само по време на зареждането с енергия. По данни на LaserMotive в бъдеще може да бъде създадена цяла мрежа подобни установки, за да не се налага самолетът да се връща на мястото, откъдето е излетял.

Технологията може да заинтересува на първо място военните. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още