IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Женската следа в програмирането

Първият алгоритъм, написан специално за изчислителна машина, е създаден от Ада Лъвлейс през 1842г.

11:51 | 25.03.10 г.
Женската следа в програмирането
Независимо че днес на жените, които се занимават с компютри, писане на код, тестване на програми и развитие на технически проекти все още се гледа с доза недоверие, интересен факт е, че първата програма за изчислителна машина всъщност е била написана именно от жена.

Аугуста Ада Байрон, по-късно графиня Лъвлейс, единственият законен наследник на поета Лорд Байрон и съпругата му Анабела Милбанк, се ражда на 10 декември 1815г. като болнаво и много слабо дете. Вместо да играе с връстниците си навън, тя прекарва цялото си детство и ранни младежки години в къщи над книгите, а с образованието й се заемат частни учители, някои от които известни математици и създатели на научни трудове, в това число и Август Де Морган - първия професор по математика на Лондонския университет .

След време Ада Лъвлейс открива, че има страст към математиката и точните науки. На няколко пъти в дома си тя среща Чарлс Бабидж, доведен от една от учителките й по математика. Бабидж разработва аналитична машина, наподобяваща компютър, и двамата намират пресечни точки в интереса си към математиката. През 1842г. Ада превежда и разпространява статията на италианския математик и инженер Луиджи Менабрия, посветена на разработката на Бабидж, като слага толкова много бележки и собствени идеи в нея, че статията става двойно по-голяма. В нея тя дори предлага метод за автоматично пресмятане на уравненията на Бернули от машината.

През 1953г., близо сто години след смъртта на Ада Лъвлейс, бележките й за машината на Бабидж са публикувани отново.
Тогава учените разпознали в модела на инженера зараждането на първия компютър, а сред бележките на неговата помощничка, които описвали функциите на компютъра и неговия софтуер, имало алгоритъм за задаване на команди.

В последната си бележка Ада описва пътя за пресмятането на числата на Бернули от машината. Това именно се смята и за първия алгоритъм, писан специално за изчислителна машина, и се превръща в първата компютърна програма, писана някога.

В чест на Ада Лъвлейс Министерството на отбраната на САЩ кръщава на нея компютърен език, създаден за нуждите на отбраната. От 1998г. Британското компютърно общество учредява медал в нейна чест, който се дава за заслуги в областта, а от 2008г. насам се провежда и състезание за жени, които изучават компютърни науки.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още