IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са конкурентите на iPad

Таблетът на Apple се радва на голяма популярност, но на пазара вече има редица други устройства, които спокойно могат го изместят

13:49 | 24.03.10 г.
Asus Eee Tablet
Asus Eee Tablet
Появата на iPad на Apple предизвика раздвижване в хай-тек бранша след официалната си поява през февруари тази година. През тази и изминалата година обаче таблети пуснаха и други технологични компании, въпреки че тяхната поява не беше така шумно отразена.

Apple пожъна голям успех със своя продукт заради силния бранд, множеството приложения и мащабната реклама.
 
Останалите продукти обаче са достойни конкуренти на известния таблет, а някои имат и редица предимства. Проучване на организаторите на изложението International CTIA Wireless в Лас Вегас се зае да проучи кои от излезлите наскоро таблети са реалните конкуренти на iPad и какви са силните страни на тези разработки.

JooJoo – официално пуснат през декември 2009 г., таблетът работи с операционна система Linux. Той има само един бутон и е устройството, което зарежда най-бързо интернет браузер след пускането си, като се свързва към световната мрежа за 9 секунди. Таблетът поддържа HD видео и виртуална клавиатура, пригодена за писане с една ръка. Хард дискът на устройството е 4GB и може да издържи до 5 часа без зареждане на батерията.

HP Slate – представен като прототип на Изложението на потребителска електроника през 2010, таблетът на HP ще излезе на пазара по-късно тази година. Презентацията, направена от главния изпълнителен директор на компанията Стив Балмър, показа как таблетът работи с операционна система Windows 7, поддържа уеб камера и USB порт, може да бъде вързан към персонален компютър и разполага с редица видео функции. Очаква се устройството да се предлага на цена от 550 долара.

ExpoPC Slate – таблетът е подходящ за влизане в интернет, гледане на телевизия и филми, разполага и с приложение за четене на електронни книги. Екранът е с големина 8,9 инча и има HD резолюция. Капацитетът на хард диска е 32 GB, устройството разполага с уеб камера, липсата на която в iPad критиците посочват като един от основните му недостатъци.
Очаква се цената на ExpoPC Slate, което все още не е пуснато официално на пазара, да бъде 599 долара.

ICD Vega – друг потенциален конкурент на iPad на Apple е Vega, който бе представен през ноември 2009 г. На пазара устройството ще постъпи през първата половина на тази година. Vega работи с операционната система Android 2.0 и има 15,6 – инчов тъчскрийн. Очаква се да бъде пуснат и в по-малки размери на дисплея. Таблетът има капацитет 32GB на вътрешна SD карта.

Viliv X70 дебютира през 2009 година. Екранът е 7 - инчов, а най-бързият модел е с памет 60GB. Устройството поддържа Flash, има дигитална камера, GPS, 3G и възможност за извършваене на много функции едновременно. Заредена, батерията издържа до 6 часа при гледане на филм или телевизия. Стартовата цена е 597 долара.

QUE proReader – таблетът е разработен от Plastic Logic и е представен като eReader (устройство за електронно четене на книги). Моделът излиза в две разновидности с различна големина на дисплея и с цени съответно 649 и 799 долара.
Екраните са 8,5 инча и 11 инча, има опция на Wifi. Устройствата са с дебелина 8,5 мм и са с тъчскрийн.

Очаква се да излязат за продажба през април 2010 г.

Archos 9 – новият таблет на Archos използва операционна система Windows 7, има 8,9 – инчов дисплей с резолюция 1080 пиксела и HD, както и 60GB хард диск. Таблетът поддържа редица мултимедийни приложения, включително пускане на музика през интернет, радио, уеб камера.

Dell Streak – таблетът има 5-инчов тъчскрийн и поддържа операционна система Android 2.0. Устройството впечатлява с наличието на две уеб камери, едната разположена на задния панел за правене на снимки и видео, другата в предната част на таблета за видео разговори.

Asus Eee Tablet – таблетът вече е на пазара срещу 450 долара. Устройството има тъчскрий и нормална физическа клавитура, което позволява да бъди използвано едновременно като нетбук и таблет. Моделът разполага с 16GB SSD хард диск, слот за 16GB SD карта и възможност за 20BG допълнителна памет онлайн, която е безплатна за потребителите през първите 18 месеца от ползването на таблета. Дебелината на устройството е 25 мм, а екранът е с големина 8,9 инча.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още