IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средство за наблюдение

Мобилни телефони ще проследяват работниците дали си вършат задълженията

10:17 | 12.03.10 г.
Средство за наблюдение
Японски учени създадоха мобилен телефон, който може да сe използва от недоверчиви началници да следят всяко движение на подчинените си, съобщи BBC.

Технологията проследява дори най-малкото движение и излъчва информация до абоната. Тя разчита на анализ на движението на акселерометри, каквото има в много телефонни апарати. Така регистрира ходене, качване на стълби, почистване.

Телефонният гигант KDDI планира да продава продукта на мениджъри и други ръководители. Технологията може да се използва и в медицината за наблюдаване на пациенти от разстояние.

Досега сензорите на мобилните телефони можеха да засичат само повтарящи се движения, като ходене или тичане. Новата система регистрира сложни движения с аналитичен софтуер. Тя може да разграничи, например, дали един чистач търка, мете, ходи или изпразва кошче за боклук.

Заради въпроси, засягащи личните права, преди използването й трябва да се сключи споразумение с наблюдавания. Нейни противници се възмутиха, че тя третира хората като машини, или като добитък, който трябва да се наблюдава.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още